Przedstawiamy dwa przepisy na pieczeń wołową. Pochodzą one z książki „Kuchnia rosyjska” Marii Iwaszkiewicz i Stanisława Włodka.
Pieczeń wołowa
Składniki:
- 1,5-2 kg mięsa wołowego;
- 1 l kwasu chlebowego;
- 1 marchew;
- 1 cebula;
- 1 seler;
- 1 pietruszka;
- 1 łyżka masła;
- 1 plaska łyżka mąki;
- sól.
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i pokroić w plasterki. Rozgrzewamy piecyk do 180ºC. Wołowinę przemywamy zimną wodą, po czym wykładamy na blachę, solimy i obkładamy plasterkami warzyw. Całość podlewamy kwasem chlebowym, zostawiając sobie jego część na podlewanie podczas pieczenia. Wkładamy blachę do rozgrzanego pieca i pieczemy przez około 2 godziny, co jakiś czas przewracając mięso i podlewając je kwasem chlebowym. Kiedy pieczeń będzie już gotowa, wyjmujemy ją z pieca oraz z blachy. Pozostały w blasze sos przelewamy do rondelka, zaprawiamy go łyżką mąki i masła, dokładnie mieszamy i stawiamy na palniku do zagotowania – po zagotowaniu zdejmujemy z palnika. W tym czasie mięso kroimy w plastry i przed podaniem polewamy je gotowym sosem. Do pieczeni idealnym dodatkiem będzie purée ziemniaczane lub makaron.
Pieczeń a la Strogonow
Składniki:
- 1 kg wołowiny;
- ziele angielskie;
- 100 g masła; 2 szklanki bulionu;
- 1 łyżka mąki;
- 2 łyżki śmietany;
- 2 łyżki musztardy sarepskiej;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Na 2 godziny przed przygotowaniem potrawy kroimy mięso w małą kostkę i dodajemy do niego sól oraz pieprz. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła i obsmażamy na niej dokładnie mięso z każdej strony. W osobnym garnku – na tyle dużym, żeby zmieścił później wołowinę – zasmażamy pozostałą część masła z łyżką mąki i dodajemy do nich bulion, musztardę, 10 ziaren ziela angielskiego oraz pieprz, ostrożnie dodajemy śmietanę (uważając, żeby się nie zważyła) i całość zagotowujemy. Do tego sosu dodajemy wołowinę i gotujemy całość przez około 2-3 minuty. Smacznego!
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Zobacz też: