Pierniczki to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Bez ich zapachu nie ma świąt. Zobacz, jak zrobić miękkie i szybkie pierniczki.
Przygotowania do świąt Bożego Narodzenia do najłatwiejszych – nie ukrywajmy – nie należą. Lista rzeczy, które trzeba załatwić, przygotować jest długa, a czasami zdaje się nie mieć końca. Obok choinki, prezentów, pierogów, bigosu i sprzątania na tej liście znajdują się też oczywiście pierniczki. Ich pieczenie i dekorowanie to przedświąteczny rytuał w wielu polskich domach.
Według większości przepisów pierniczki należy zrobić najpóźniej 2 tygodnie przed Bożym Narodzeniem, żeby miały czas zmięknąć. Warto jednak przyznać (bez bicia), że nie wszyscy mamy czas na domowe wypieki. Zwłaszcza takie, które wymagają od nas mobilizacji w połowie grudnia. Na szczęście dla wszystkich zabieganych i zapracowanych mamy idealny przepis na pierniczki, które można zrobić nawet dzień przed Wigilią.
Pierniczki – przepis na ostatnią chwilę
Warto zacząć od tego, że sekret miękkich pierniczków leży w miodzie. To właśnie bowiem od miodu należy twardość wypieków. Jeśli zależy nam na tym, żeby pierniczki nie stwardniały od razu po upieczeniu i wystygnięciu, należy dodać do ciasta miód sztuczny*, a nie naturalny.
Przepis (na ok. 50 sztuk)
Składniki: 200 g cukru, 250 g miodu płynnego (najlepiej sztucznego*), 150 g masła, 1,5 łyżki przyprawy piernikowej, ok. 800 g mąki pszennej tortowej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 jajka
Jak zrobić:
- Do rondelka włożyć miód, cukier i masło. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając. Następnie wsypać przyprawę piernikową, zamieszać i odstawić do wystygnięcia (ważne: należy uważać, żeby masa nie zgęstniała).
- W dużym naczyniu mieszamy mąkę i sodę oczyszczoną. Dodajemy ostudzoną masę maślano-miodową i jajka, a następnie wyrabiamy ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem. Najważniejsze, żeby ciasto na pierniczki było gładkie i nie kleiło się do rąk (jeśli się klei można dodać trochę więcej mąki).
- Po wyrobieniu ciasta należy podzielić je na kilka (2-3) części. Jedną część bierzemy do rozwałkowania, a resztę przykrywamy ściereczką (możemy zrobić od razu z całości pierniczki albo – jeśli chcemy zrobić je na drugi dzień – przechować w lodówce).
- Przed rozwałkowaniem ciasta warto posypać stolnicę niewielką ilością mąki. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do wałka. Warto pamiętać, żeby ciasto nie było zbyt cienkie (im cieńsze, tym pierniczki będą twardsze).
- Pierniczki pieczemy ok. 7-8 minut w tem. 175 st. C w piekarniku z termoobiegiem.
- Po wyjęciu z piekarnika, ciasteczka należy wyłożyć na kratkę do wystygnięcia. Zimne pierniczki są gotowe do zjedzenia. Można je również udekorować.
Zobacz też:
1 Komentarz
[…] Wiadomości […]