Klopsy, spaghetti, zapiekanki – co jeszcze można zrobić z mięsa mielonego? Pieczeń rzymska jest dobrym rozwiązaniem – sprawdź nasz przepis.
Pieczeń rzymska to mięso mielone wieprzowe, wołowe lub mieszane zapiekane z przyprawami i różnymi dodatkami. Skąd nazwa potrawy? Już w rzymskich książkach kucharskich z V wieku znaleziono o niej pierwsze wzmianki, oczywiście miała tam nieco inną formę niż ta, którą znamy dziś. Pieczeń ta jest znana w wielu krajach w różnych wersjach i pod różnymi nazwami. W Stanach jest to meatloaf, potrawa przygotowywana z mięs, mąki kukurydzianej i owocowo – warzywnych dodatków, oprócz zapiekania smażona na patelni. Na Kubie jest to pulpeta i zapieka się ją z jajkiem, w Czechach jest to sekana, w Belgii mówi się na nią „mięsny chleb” i podaje z ziemniakami i różnymi sosami. Poznaj przepis na naszą pieczeń rzymską.
Składniki
Aby przygotować pieczeń rzymską w wersji polskiej, musisz mieć:
- 700 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
- 2 jajka
- bułkę
- cebulę
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła lub smalcu
- łyżkę musztardy
- łyżkę chrzanu
- łyżkę majeranku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- szczyptę gałki muszkatołowej
- trochę bułki tartej do wysypania foremki
Pieczeń rzymska – przepis
Bułkę zamocz w zimnej wodzie lub w mleku, a cebulę i czosnek obierz i poszatkuj, a następnie zeszklij na dwóch maśle lub smalcu pamiętając, żeby wcześniej wysmarować też nim foremkę do pieczenia. Do miski wrzuć mięso, jajka, odciśniętą z wody lub mleka bułkę, po czym dodaj do tego zeszkloną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę tak, aby składniki się „przegryzły”. W tym czasie wysmaruj blachę masłem i przesyp bułką tartą. Następnie z masy mięsa i przypraw uformuj wałek i włóż go do foremki, wierzch posmaruj olejem lub musztardą. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni, przez ostatnie 5 minut możesz zwiększyć temperaturę, aby pieczeń przyrumieniła się z góry.
Jak podawać pieczeń rzymską?
Danie można podawać zaraz po upieczeniu jako dodatek mięsny do ziemniaków czy kaszy i surówki, wtedy dobrze jest polać pieczeń sosem pieczeniowym lub grzybowym, aby nie była zbyt sucha. Pieczeń rzymska może być też podawana na zimno jako dodatek do kanapek, lub z chrzanem czy musztardą, pasuje też do niej sos tatarski. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ:
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.