Pieczeń rzymska - alternatywa dla mielonych. Przepis - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Pieczeń rzymska – alternatywa dla mielonych. Przepis

Pieczeń rzymska – alternatywa dla mielonych. Przepis

,

Klopsy, spaghetti, zapiekanki – co jeszcze można zrobić z mięsa mielonego? Pieczeń rzymska jest dobrym rozwiązaniem – sprawdź nasz przepis.

Pieczeń rzymska to mięso mielone wieprzowe, wołowe lub mieszane zapiekane z przyprawami i różnymi dodatkami. Skąd nazwa potrawy? Już w rzymskich książkach kucharskich z V wieku znaleziono o niej pierwsze wzmianki, oczywiście miała tam nieco inną formę niż ta, którą znamy dziś. Pieczeń ta jest znana w wielu krajach w różnych wersjach i pod różnymi nazwami. W Stanach jest to meatloaf, potrawa przygotowywana z mięs, mąki kukurydzianej i owocowo – warzywnych dodatków, oprócz zapiekania smażona na patelni. Na Kubie jest to pulpeta i zapieka się ją z jajkiem, w Czechach jest to sekana, w Belgii mówi się na nią „mięsny chleb” i podaje z ziemniakami i różnymi sosami. Poznaj przepis na naszą pieczeń rzymską.

Składniki

Aby przygotować pieczeń rzymską w wersji polskiej, musisz mieć:

  • 700 g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
  • 2 jajka
  • bułkę
  • cebulę
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła lub smalcu
  • łyżkę musztardy
  • łyżkę chrzanu
  • łyżkę majeranku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczyptę gałki muszkatołowej
  • trochę bułki tartej do wysypania foremki

Pieczeń rzymska – przepis

Bułkę zamocz w zimnej wodzie lub w mleku, a cebulę i czosnek obierz i poszatkuj, a następnie zeszklij na dwóch maśle lub smalcu pamiętając, żeby wcześniej wysmarować też nim foremkę do pieczenia. Do miski wrzuć mięso, jajka, odciśniętą z wody lub mleka bułkę, po czym dodaj do tego zeszkloną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę tak, aby składniki się „przegryzły”. W tym czasie wysmaruj blachę masłem i przesyp bułką tartą. Następnie z masy mięsa i przypraw uformuj wałek i włóż go do foremki, wierzch posmaruj olejem lub musztardą. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni, przez ostatnie 5 minut możesz zwiększyć temperaturę, aby pieczeń przyrumieniła się z góry.

Jak podawać pieczeń rzymską?

Danie można podawać zaraz po upieczeniu jako dodatek mięsny do ziemniaków czy kaszy i surówki, wtedy dobrze jest polać pieczeń sosem pieczeniowym lub grzybowym, aby nie była zbyt sucha. Pieczeń rzymska może być też podawana na zimno jako dodatek do kanapek, lub z chrzanem czy musztardą, pasuje też do niej sos tatarski. Smacznego!

ZOBACZ TEŻ:

Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >