Obiad bez mięsa - z czego i jak zrobić? - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Obiad bez mięsa – z czego i jak zrobić?

Obiad bez mięsa – z czego i jak zrobić?

Obiad bez mięsa to coraz popularniejsza opcja na polskich stołach. Zobacz, jak można smacznie i zdrowo zjeść bez kurczaka czy schabu.

Diety wegetariańskie, wegańskie czy nawet te prostu ograniczające spożywanie mięsa są bardziej powszechne. Bez wątpienia na taki stan rzeczy wpływ mają zalecenia specjalistów od żywienia, m.in. Światowej Organizacji Zdrowia, a także rodzimego Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Dietetycy mówią jasno: należy ograniczać spożywanie mięsa – zwłaszcza mięsa czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych. Warto tutaj nadmienić, że do takich produktów zalicza się m.in. wędliny, parówki czy niektóre mięsa mielone.

Obiad bez mięsa – z czego zrobić?

Nie trzeba oczywiście od razu przechodzić na dietę wegetariańską czy wegańską. Metoda małych kroczków jest zawsze najlepsza. Warto jednak zastanowić się nad tym, ile mięsa i jego pochodnych spożywany w ciągu tygodnia czy miesiąca. W sklepach mamy coraz więcej wysokiej jakości produktów, którymi mięso można zastąpić. 

Zobacz też:

Gulasz bez mięsa?

Miłośnicy tego pysznego dania powinni spróbować także jego wersji bezmięsnej. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na gulasz wegetariański, a nawet wegański. We wszystkich recepturach podstawą są jednak: grzyby. Ich bogaty, ziemisty smak i mięsista struktura świetnie “udają” mięso. 

Podstawą gulaszu wegetariańskiego mogą być np. pieczarki. W zależności od fantazji czy przepisu dusimy je razem z fasola lub cieciorką z puszki, koncentratem pomidorowym, sporą ilością czosnku i cebuli oraz papryką. Doprawiamy do smaku. Voila! Nasz obiad bez mięsa jest gotowy. 

Kotlet schabowy bez schabu?

To obok rosołu nasze narodowe danie. Podawany razem z ziemniaczkami i mizerią (lub inną surówką) był zawsze ukoronowaniem niedzielnego obiadu. Mamy dla was dobrą wiadomość. Jeśli chcecie ograniczyć spożycie czerwonego mięsa to obiad bez mięsa schabowego też jest możliwy. Można go bowiem przyrządzić z boczniaków lub soi. W supermarketach można kupić np. gotowe kotlety sojowe. Najlepiej jednak zrobić schabowego z boczniaka. Plusem jest to, że grzybów nie trzeba ubijać. Wystarczy zamoczyć go w jajku, obtoczyć bułką tartą i usmażyć jak kotleta.

Kaszotto – palce lizać!

Prawdziwy renesans przeżywają ostatnio wszelkiego rodzaju kaszy. Nic dziwnego. Są zdrowe, pełne wartości odżywczych i bardzo łatwe w przygotowaniu. Dlatego wspaniale nadają się na obiad bez mięsa. Kaszotto możemy zrobić praktycznie z każdej kaszy: wystarczy wybrać swoją ulubioną. Świetnie sprawdzi się np. pęczak lub kasza gryczana. To właściwie danie jednogarnkowe, a właściwe jednopatelniowe. Na patelni smażymy ulubione warzywa z czosnkiem i cebulką. Dodajemy ulubioną kaszę i zalewamy bulionem warzywnym. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, aż kasza zmięknie. 

Powyższe przykłady to tylko ułamek tego, co możemy przygotować na obiad bez mięsa. Warto eksperymentować i sprawdzać co najbardziej nam smakuje.

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Zobacz więcej >