Niebieska herbata, czyli Butterfly Pea Tea dotarła do nas z Azji. Zobacz, czy warto ją pić i jak wpływa na nasze zdrowie.
Niebieska herbata. Co to w ogóle jest? Oczywiście nie jest to herbata w dosłownym znaczeniu tego słowa. Butterfly Pea Tea to wywar z klitorii ternateńskiej, rośliny tropikalnej należącej do rodziny bobowatych.
Warto dodać, że kwiaty klitorii ternateńskiej przypominają wyglądem trochę nasze swojskie bratki. Dlatego w krajach o tropikalnym klimacie klitoria ternateńska uprawiana jest jako roślina ozdobna. Natomiast od stuleci niebieska herbata wykorzystywana jest również w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej.
Niebieska herbata – właściwości
Klitoria ternateńska zawiera wiele prozdrowotnych składników. W tej egzotycznej roślinie znajdują się:
- antocyjany o właściwościach antynowotworowych,
- flawonoidy działające antyoksydacyjnie,
- laktony o działaniu przeciwgrzybiczym, przeciwbakteryjnym i antywirusowym,
- fitosterole wpływające na obniżenie poziomu cholesterolu,
- terpenoidy o właściwościach przeciwzapalnych,
- witaminy C, B i A.
Dzięki tak dużej zawartości odżywczych substancji niebieska herbata wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, takich jak m.in.:
- pozytywnie wpływa na układ nerwowy i układ krążenia
- zmniejsza poziom stresu – klitoria ternateńska stosowana jest w łagodzeniu stanów depresyjnych oraz niepokoju
- poprawia odporność organizmu
- pozytywnie wpływa na oczy
- korzystnie wpływa na stan skóry i włosów;
- ma działanie antyoksydacyjne – niweluje wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu
Ponadto niebieska herbata ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe oraz przeciwnowotworowe.
Jak zaparzyć?
Niebieską herbatę możemy kupić bez problemu w zielarskich sklepach internetowych. Do zaparzenia potrzebujemy około pięciu suszonych kwiatów. Susz należy zalać woda o temperaturze 90 stopni Celsjusza i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie napar jest gotowy do spożycia.
Do naparu możemy dodać sok z cytryny, miód, miętę czy imbir. Warto również pamiętać, że klitorię ternateńską należy parzyć tylko raz. Kolejne parzenia osłabiają bowiem jej smak, kolor, a także cenne właściwości.
Zobacz też:
2 komentarze
Jak dodamy cytrynę to zmieni kolor na różowy, ponieważ ma w sobie antocyjany, które jak doda się coś kwaśnego to zmieniają kolor na różowy tak jak czerwona kapusta.
Nigdy nie piłam, a przepadam za herbatami i takie przeoczenie. Ogólnie wole herbaty zamiast kawy i cisowianke zamiast soków, zdrowiej, bo do kawki kusi a to cukier, a to mleko a do herbaty już nie