Jesienna herbata - jak przyrządzić
Strona główna » Jesienna herbata – jak przyrządzić

Jesienna herbata – jak przyrządzić

Jesienna herbata musi być gorąca i aromatyczna. Sprawdź, które przepisy sprawdzą się podczas długich wieczorów.

Nadszedł październik, a listopad za pasem. Może to oznaczać tylko jedno: czas na klasyczny zestaw każdej jesieniary, czyli książkę (albo ulubiony serial), kocyk i herbatę.

Jesienna herbata powinna być gorąca, aromatyczna i pełna pysznych dodatków. Warto pamiętać, żeby przy jej przyrządzaniu kierować się przede wszystkim własnym smakiem i wyobraźnią. Niemniej nie zaszkodzi zaopatrzyć się w kilka podstawowych produktów, żeby potem móc poszaleć.

Jesienna herbata – składniki

Ustaliliśmy już, że idealna herbata na jesień musi spełniać trzy podstawowe warunki: rozgrzewać, pachnieć i mieć w sobie dużo pysznych dodatków. Aby wyczarować taki napój będziemy potrzebować:

  • imbiru (korzeń lub w torebce)
  • cytryny
  • pomarańczy (lub/i grejpfruta)
  • miodu (ulubiony rodzaj)
  • goździków
  • cynamonu
  • no i oczywiście herbatę (najlepiej klasyczną czarną)

Po skompletowaniu wszystkich potrzebnych składników możemy czarować do woli. Herbata z imbirem i miodem doskonale sprawdzi się po powrocie z pracy, kiedy zbyt długo marzliśmy na przystanku. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej zwariowanego wystarczy dodać do herbaty po plastrze cytryny, pomarańczy lub grejpfruta (albo najlepiej wszystkie plastry naraz). Natomiast goździki czy cynamon sprawią, że nasza herbata nabierze aromatu, który wprowadzi nas w naprawdę jesienny nastrój.

Przepisy dla prawdziwych jesieniar

Jesień w kubku, czyli pieczone jabłko i cynamon

Składniki: jabłko, łyżka konfitura z żurawiny, 2 szczypty cynamonu, laska cynamonu, plaster suszonego jabłka, kilka listków świeżej mięty, czarna herbata

Przepis: Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku (180 st. C przez 15-20 min.). Po upieczeniu wystudzić, rozgnieść widelcem, a na koniec wymieszać z cynamonem. Zaparzyć herbatę. Do kubka nałożyć mus z jabłka oraz po łyżce żurawiny. Zalać herbatą. Całość udekorować suszonymi owocami, kawałkami cynamonu i listkami mięty. Voila!

Feeria smaków, czyli śliwka i czekolada

Składniki: 2 suszone śliwki, łyżeczka powideł śliwkowych, pół kostki gorzkiej czekolady, pół łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, czarna herbata

Przepis: Goździki rozdrobnić (najlepiej w moździerzu) i wymieszać z cynamonem. Następnie przełożyć przyprawy do małego garnka, zalać 100 ml wody i gotować przez 4 minuty. W tym czasie zaparzyć herbatę. Na dnie kubka położyć pokrojone śliwki, a następnie łyżeczkę powideł śliwkowych. Do herbaty wlać przez sitko wywar z goździków i cynamonu. Gotową herbatę posypać startą czekoladą. Smacznego!

Proste, ale wyrafinowane, czyli malina i rozmaryn

Składniki: 1 łyżka syropu malinowego, łyżeczka konfitur malinowych, gałązka rozmarynu, plaster pomarańczy (lub grejpfruta), czarna herbata

Przepis: Do kubka nałożyć łyżeczkę konfitur malinowych. Zalać herbatą. Dodać syrop malinowy, plaster pomarańczy i rozmaryn. Bon Appetit!

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Zobacz także:

Zobacz więcej >