Jak zrobić sos do sałatki? [3 PROSTE PRZEPISY] - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Jak zrobić sos do sałatki? [3 PROSTE PRZEPISY]

Jak zrobić sos do sałatki? [3 PROSTE PRZEPISY]

,

Wielki krokami nadchodzi wiosna, a wraz z nią sezon na świeże warzywa. Warto z tego skorzystać. Zobacz, jak zrobić sos zrobić sos do sałatki.

Doskonale podkreśla smak warzyw. Dobrze zrobiony i odpowiednio dobrany sos do sałatki sprawi, że nawet największy przeciwnik warzyw się do nich przekona. Warto zaznaczyć, że warzywa są nieodłącznym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. 

Sos do sałatki – produkty bazowe

Zacznijmy od podstaw, czyli od dobrej jakości oliwy z oliwek. Bez niej dobry ciężko jest stworzyć dobry sos do sałatki. Warto dodać, że jeśli nie mamy czasu, to 2-3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek doskonale sprawdzą się jako dressing.

Jeśli chodzi o produkty bazowe – poza oliwą z oliwek – warto mieć również pod ręką ocet balsamiczny, jogurt naturalny oraz cytrynę.

Dressing bazyliowy

Zacznijmy szybko od wyjaśnienia: dressing to po prostu sos do sałatki. Natomiast dressing bazyliowy to przepyszna propozycja, która sprawi, że od razu poczujemy wiosnę. Co ważne – wykonanie dressingu to najprostsza rzecz na świecie. Wszystkie składniki wystarczy po prostu zblendować na gładki sos, a następnie polać nim naszą sałatkę.

  • Składniki: spora garść świeżej bazylii, garść ziaren słonecznika, sok z 1 cytryny, dwie łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki wody, sól i pieprz do smaku

Vinegret dressing

Klasyka klasyki, jeśli chodzi o sosy do sałatek. Pochodzi z kuchni francuskiej, a przez kucharzy wykorzystywany był już w średniowieczu.

  • Składniki: 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, szczypta soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, szczypta suszonych ziół prowansalskich

Całość włożyć do słoiczka, zakręcić i potrząsać aż do uzyskania emulsji.

Czosnkowo-jogurtowy

Można dodać go do sałatki ze świeżych ogórków, gotowanych ziemniaków i pomidorków koktajlowych. Całość warto posypać sporą ilością poszatkowanej pietruszki i koperku.

  • Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku

Czosnek wycisnąć, wymieszać z jogurtem. Dodać sól i pieprz. 

Zobacz też:

Zobacz więcej >