Jajka – czym je zastąpić w kuchni?
Strona główna » Jajka – czym je zastąpić w kuchni?

Jajka – czym je zastąpić w kuchni?

Jajka to potrawa sama w sobie ale i składnik wielu dań, wypieków czy dodatków. Sprawdź, jakie są ich zamienniki do wykorzystania w kuchni.

Jajka – pyszne, ale nie wszyscy mogą.

To małe magazyny potrzebnych do życia składników. Są bogate w pełnowartościowe białko, dostarczają organizmowi witaminy A, D, E, K, czyli takie, które trudno znaleźć w innych produktach. Ponadto zawierają wapń, potas, fosfor, żelazo i magnez a także miedź, selen i cynk. Owiane złą sławą jako dostawcy cholesterolu ostatnio zostały zrehabilitowane. Zdrowa osoba może zjadać ich około 10 tygodniowo, ale przecież nie wszyscy są zdrowi. Osoby z chorą wątrobą, cukrzycą typu 2 czy z miażdżycą powinny jeść góra 2 sztuki w tygodniu lub w ogóle ich unikać. Nie jedzą ich też osoby na nie uczulone oraz weganie.

Ile kalorii ma jajko?

Średniej wielkości jajo ma około 80 kalorii, ale oczywiście jajecznica czy jajko sadzone będzie miało ich więcej, bo smażymy je na tłuszczu. Jajecznica z dwóch sztuk będzie miała około 350 kalorii pod warunkiem, że nie dorzucimy do niej szynki czy boczku.

Czym zastąpić jajko w domowych ciastach

W przypadku ciast jaja mają funkcję scalającą i wiążącą. Jedną sztukę w przepisie zamieniamy na 2 łyżki mączki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Siemię lniane też się tu sprawdzi, ale należy je odpowiednio przygotować. Jedno jajko to dwie łyżki siemienia i 3 łyżki wody, które odstawiamy na czas aż nie zamienią się w żel. Zamiennikiem będą też 3 łyżki przecieru jabłkowego lub mus z połowy banana.

Pasztety

W pasztecie jajko łatwo zastąpić kaszą jaglaną, która ma właściwości wiążące. Sprawdzi się też mączka ziemniaczana czy kukurydziana, ale wtedy dodajmy do masy również łyżkę oleju, żeby pasztet nie był suchy.

Kotlety mielone i schabowe

Przy dobrej jakości mięsie mielone w ogóle nie potrzebują jajka. Jeśli jednak mięso się nie wiąże, dodajmy do niego łyżkę mąki ziemniaczanej, kaszy jaglanej lub bułki tartej. Jeśli robimy schabowe to panierkę przygotowujemy na mleku, musie jabłkowym lub bananowym

Jajecznica – tofucznica

W jajecznicy jaja możemy zastąpić tofu. Miksujemy je lub rozdrabniamy, doprawiamy i smażymy z cebulką na oleju. W zależności od upodobań dodajemy pomidory, paprykę czy szczypiorek. Tak powstaje tofucznicą. Bez jaj można zrobić też majonez.

ZOBACZ TEŻ:

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >