Wegański majonez zdobywa coraz większą popularność. Można go kupić w supermarkecie, ale najlepiej zrobić samodzielnie. Zobacz przepis.
Dieta wegańska jest w Polsce coraz bardziej popularna. Doceniamy ją przede wszystkim za użycie zdrowych, pełnowartościowych produktów roślinnych. Ponadto ze względu na to, że nie używa się w niej nabiału, może być stosowana przez osoby cierpiące na nietolerancje pokarmowe. Jednym z kulinarnych wegańskich hitów jest wegański majonez.
Wegański majonez – pyszny i prosty
To jeden z tych produktów, bez którego ciężko sobie wyobrazić polską kuchnię. Zwłaszcza, że idą święta. Tradycyjny majonez zawiera w sobie przede wszystkim jajka, które z diety wegańskiej są wykluczone. Na szczęście dzięki pewnemu odkryciu z 2014 roku wegański majonez jest równie pyszny jak ten tradycyjny.
Rewolucja w wegańskiej kuchni rozpoczęła się w 2014 roku, dzięki odkryciu wyjątkowych właściwości wody po ugotowaniu ciecierzycy. Płyn ten, nazwany potem aquafabą, okazał się bowiem wspaniałym zamiennikiem jajek. To właśnie aquafaba jest podstawą wegańskiego majonezu. Warto zaznaczyć, że jego smak niczym nie różni się od tradycyjnego produktu.
Można go bez problemu kupić w popularnych dyskontach i supermarketach, ale warto też spróbować wykonać majonez wegański w domu.
Jak zrobić?
Przede wszystkim należy przygotować długie i wąskie naczynie, np. słoik albo pojemnik do blendowania.
Składniki:
- 120g aquafaby (czyli wody po ugotowanej ciecierzycy)
- 250g oleju roślinnego (może być np. rzepakowy)
- 1/4 łyżeczki brązowej gorczycy lub 1/2 łyżeczki białej gorczycy (zmielonej)
- dwie łyżki dobrej jakości musztardy
- ewentualnie (jeśli mamy) 1/4 łyżeczki czarnej soli Kala Namak (jej użycie ma na celu dodanie majonezowi aromatu jajka)
Przepis:
Warto pamiętać, że aquafaba i olej powinny być mocno schłodzone. W wysokim, wąskim naczyniu blendujemy wszystkie składniki oprócz oleju. Pod koniec stopniowo dodajemy olej. Ubijamy, aż powstanie puszysty i aksamitny krem. Voila! Gotowe!
Zobacz też:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]