GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii salami, w którym wykryto bakterie salmonelli. Sprawdź, czy masz to w lodówce i wyrzuć natychmiast.
GIS ostrzega o salmonelli w salami
Główny Inspektorat Sanitarny w Polsce otrzymał informację o salmonelli dzięki Systemowi Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Chodzi o jedną partię sprowadzanego z Włoch salami, które zawiera niebezpieczne bakterie. Zjedzenie feralnego produktu, zwłaszcza bez obróbki termicznej może skutkować zatruciem pokarmowym, dlatego warto sprawdzić, czy nie kupiliśmy właśnie tej partii salami. A kupić ją mogliśmy w sieci sklepów Lidl.
Która partia salami jest skażona
Ostrzeżenie GIS dotyczy jednej partii tego konkretnego produktu:
Nazwa produktu: Salame Strolghino
Numer partii: 16
Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023
Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L
Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
Kraj pochodzenia: Włochy
Zarówno włoski producent jak i dystrybutor w Polsce wdrożyli już procedurę wycofania tej partii salami ze sprzedaży, natomiast GIS prowadzi w tej sprawie postępowanie wyjaśniające.
Jak leczyć zakażenie salmonellą?
Należy postępować tak, jak przy każdym zatruciu pokarmowym. Powstrzymać się od jedzenia, ale nie wstrzymywać wymiotów, wtedy organizm szybciej się oczyści. Ponieważ biegunka i wymioty odwadniają organizm trzeba dużo pić i uzupełniać elektrolity. Przydadzą się też środku przeciw biegunce. Jeśli objawy nie ustąpią w ciągu 3 dni, należy udać się do lekarza, gdyż salmonella może być groźna zwłaszcza dla dzieci i osób starszych. W niektórych przypadkach leczenie zakażenia wymaga pobytu w szpitalu.
ZOBACZ TEŻ: