Na pracę naszego mózgu ma wpływ wiele czynników, również to, co jemy. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta wspomagająca pamięć.
Dieta i produkty wspomagające pamięć działają na koncentrację, szybkość zapamiętywania a także pozwalają utrzymać sprawność umysłu na dłużej. Dlatego warto się dowiedzieć, jakie produkty powinny znaleźć się w naszym jadłospisie.
Produkty zawierające lecytynę
Lecytyna dobrze wpływa na układ nerwowy, wzmacnia go jednocześnie wspomagając koncentrację. Produkty ją zawierające to orzechy, jaja, fasola, słonecznik czy zarodki pszenne. Dobrym pomysłem jest więc w czasie sesji pogryzać sobie jako przekąski.
Dieta wspomagająca pamięć a tłuszcze
Dla układu nerwowego tłuszcze są ok, ale nie wszystkie. Przede wszystkim powinny to być kwasy Omega 3, których nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć sam, dlatego musi pozyskiwać je z jedzenia. Zawierają je ryby morskie, zwłaszcza te tłuste, siemię lniane, orzechy włoskie a także olej rzepakowy, lniany i sojowy. Organizm nie mający dostępu do kwasów nienasyconych Omega 3 szybciej się męczy i ma problemy z pamięcią, ich niski poziom powoduje utraty pamięci a nawet chorobę Alzheimera.
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B wspomagają pracę mózgu i pomagają w tworzeniu neuroprzekaźników. Zawierają je banany, pomarańcze, mleko, jajka, produkty mleczne, soczewica, ciecierzyca a także wątróbka i wołowina. Znajdziemy je także w rzodkiewce, pieczarkach, brokułach i produktach pełnoziarnistych. Niedobory witaminy B12 powodują pogorszenie się zdolności zapamiętywania. Brokuły dodatkowo zawierają witaminę K, która wspomaga funkcje poznawcze.
Dieta wspomagająca pamięć a witaminy C i D
Witamina C ma właściwości utleniające, poprawia pamięć i może pomóc osobom starszym, mającym problemy z pamięcią. Ziemniaki, cytrusy, truskawki, brukselka to produkty, które ją zawierają. Z kolei witamina D wspomaga działanie neuronów. Sporo jest jej w rybach, jajach i wątróbce.
Żelazo, magnez i cynk w służbie pamięci
Wszystkie te składniki wspomagają układ nerwowy. Żelazo znajdziemy w wątróbce, orzechach, wołowinie i roślinach strączkowych. Źródłem cynku są mięsa wieprzowe, wołowe i jagnięce a także ryż, jajka i gorzka czekolada. Magnez natomiast przyswajamy w pestkach dyni, orzechach, nasionach Chia, fasoli, mleku sojowym i czekoladzie. Jak widać, wiele z tych produktów się pokrywa, zawierając kilka elementów z diety wspomagającej pamięć.
ZOBACZ TEŻ: