Jesień obdarowuje nas jabłkami, a czasem dopada nas ochota na jakiś deser. Sprawdź prosty przepis na to, jak zrobić coś słodkiego z jabłek na szybko.
Dowiedz się, jak szybko i łatwo przyrządzić szarlotkę w swojej kuchni.
Jedz jabłka, bo są zdrowe
Jabłka to owoce dostępne przez cały rok i warto z tego korzystać. Mają wiele witamin i zawierają kwas foliowy, więc są idealne dla kobiet w ciąży. Polecane są również osobom z chorobami krążenia, gdyż zawierają potas, natomiast osoby ze skłonnościami do anemii powinny je jeść ze względu na zawarte w nich żelazo. Jeśli znudzą ci się surowe jabłka a najdzie cię ochota na osłodzenie sobie życia – sprawdź nasz przepis na to, jak zrobić coś słodkiego z jabłek na szybko, czyli prostą szarlotkę z patelni. Potrzeba do tego naprawdę niewielu składników, które z pewnością masz w domu.
Sprawdź: Szarlotka Anny Stachowskiej – przepis babci Helenki
Składniki
Aby zrobić coś słodkiego z jabłek na szybko przygotuj:
- dwa średnie jabłka
- 10 g masła
- 1 jajko
- 80 g cukru
- 150 ml mleka
- 60 ml oleju
- 10 ml octu jabłkowego
- opcjonalnie – łyżeczkę cukru waniliowego
- 7 g proszku do pieczenia
- 150 g mąki
Przepis na szarlotkę z patelni
Jabłka umyj i pokrój na plastry od ogonka aż do drugiego końca. Z powstałych w ten sposób plasterków wytnij ze środka gniazdka – pozostaną ci okręgi z jabłek. Patelnię o średnicy 20 – 25 cm wysmaruj masłem i posyp cukrem, na tym ułóż pokrojone jabłka. W miseczce zmiksuj jajko, mąkę, pozostały cukier, mleko, olej i resztę dodatków. Tak powstałe ciasto wylej na jabłka. Smaż pod przykryciem około 10 minut, a po tym czasie wyłóż ciasto na talerz wierzchem do dołu, przewracając po prostu patelnię do góry dnem. Jeśli chcesz, możesz tak powstałą szarlotkę z patelni posypać lekko cynamonem. Smacznego!
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
ZOBACZ TEŻ:
Dodaj komentarz