Szarlotka Anny Stachowskiej - przepis babci Helenki - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Szarlotka Anny Stachowskiej – przepis babci Helenki

Szarlotka Anny Stachowskiej – przepis babci Helenki

Anna Stachowska codziennie wieczorem zaprasza Państwa na ciekawe rozmowy z wybitnymi osobistościami świata kultury, sztuki, teatru, filmu, muzyki, kabaretu. Dziś przedstawiła swój kolejny talent, tym razem kulinarny i przygotowała wyśmienitą szarlotkę według przepisu swojej babci Helenki.

Oto przepis na to pyszne ciasto.

Składniki:

½ szklanki cukru

2 żółtka

2 szklanki mąki

Cała kostka masła miękkiego albo Kasi

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

1/1,5 kg jabłek-najlepiej szara reneta

Przepis na szarlotkę

Składniki mokre i suche dokładnie wymieszać mikserem, można też ręcznie. Ważne by masło było miękkie. Ciasto trzeba podzielić na dwie części. Jedną ułożyć na blaszce i lekko podpiec ( około 10 / 15min.) W tym czasie obieramy jabłka ze skorki i dusimy na odrobinie masła. Dodajemy 2 łyżki cukru-chyba, że ktoś woli więcej i dodajemy cynamon. Jabłka najlepiej by były półtwarde. Wyjmujemy z pieca ciasto, dodajemy jabłka a na wierch kładziemy drugą część ciasta. Pieczemy ok. 50/60 min. W temp. 180°C. Dekorujemy cukrem pudrem. Szarlotkę najlepiej podawać najlepiej na ciepło z lodami waniliowymi.

Smacznego!

Sprawdź także:

Zobacz nasze wideo:

Zobacz więcej >