Anna Stachowska codziennie wieczorem zaprasza Państwa na ciekawe rozmowy z wybitnymi osobistościami świata kultury, sztuki, teatru, filmu, muzyki, kabaretu. Dziś przedstawiła swój kolejny talent, tym razem kulinarny i przygotowała wyśmienitą szarlotkę według przepisu swojej babci Helenki.
Oto przepis na to pyszne ciasto.
Składniki:
½ szklanki cukru
2 żółtka
2 szklanki mąki
Cała kostka masła miękkiego albo Kasi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1/1,5 kg jabłek-najlepiej szara reneta
Przepis na szarlotkę
Składniki mokre i suche dokładnie wymieszać mikserem, można też ręcznie. Ważne by masło było miękkie. Ciasto trzeba podzielić na dwie części. Jedną ułożyć na blaszce i lekko podpiec ( około 10 / 15min.) W tym czasie obieramy jabłka ze skorki i dusimy na odrobinie masła. Dodajemy 2 łyżki cukru-chyba, że ktoś woli więcej i dodajemy cynamon. Jabłka najlepiej by były półtwarde. Wyjmujemy z pieca ciasto, dodajemy jabłka a na wierch kładziemy drugą część ciasta. Pieczemy ok. 50/60 min. W temp. 180°C. Dekorujemy cukrem pudrem. Szarlotkę najlepiej podawać najlepiej na ciepło z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Sprawdź także:
- Chleb według przepisu Kuby Mędrzyckiego
- Fasolka po bretońsku według przepisu Magdy Gessler
- Zupa z pietruszki i jabłka – ulubiony przepis Ireny Jarockiej
- Sałatka Kaliny Jędrusik [PRZEPIS]
Zobacz nasze wideo: