Tradycyjny, wigilijny karp nie wszystkim smakuje ze względu na charakterystyczny, błotny posmak. Można się go jednak pozbyć – oto 3 sposoby na to, by karp nie śmierdział mułem.
Zdrowy karp nie będzie śmierdział mułem
Przede wszystkim postaraj się kupić zdrową rybę i omiń miejsca, gdzie ryby pływają ściśnięte w wielkich kadziach. W takich prowizorycznych basenach woda ma bardzo mało tlenu, a w tych warunkach w mięsie ryb wydziela się kwas mlekowy. To on jest odpowiedzialny za glonowy posmak ryby. Druga sprawa to fakt, że ryba stara czy nadpsuta nigdy nie będzie dobrze pachnieć. Dlatego wybierając karpia na święta zwróć uwagę na te cechy, które powinna mieć zdrowa ryba:
- oczy ryby są szkliste, a nie zamglone, wypukłe, a nie zapadnięte
- skrzela są czerwone
- mięso jest sprężyste, naduszone lekko wraca do swojej postaci, wgłębienie po dotyku nie powinno zostać
- płetwy są wilgotne
- łuski przylegają do skóry, a skóra pozbawiona jest przebarwień
By karp nie śmierdział mułem, użyj cebuli
Cebula ma swój własny, charakterystyczny zapach, który jednak rybie nie zaszkodzi. Za to jej właściwości absorbujące sprawią, że „wyciągnie” z karpia zapach mułu. Nie możesz jej jednak żałować – pokrój kilka cebul na grube plastry i obłóż nimi rybę. Całość posyp majerankiem, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin. Potem wyrzuć cebulę, a karpia wypłucz pod wodą i przygotuj w ulubiony sposób.
Sposób z cytryną
Cytryna lubi się ze wszystkimi rybami i powoduje że lepiej smakują i są bardziej kruche. By karp nie śmierdział mułem, poświęć na to 2 cytryny. Rybę obficie zlej sokiem z cytryn, zawiń w folię i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie wyjmij rybę z soku, opłucz pod wodą i możesz zacząć przygotowywać z niej wigilijne dania.
Karp mlekiem płynący…
To jeden z najstarszych sposobów na pozbycie się nieprzyjemnych zapachów z mięs i ryb. By karp nie śmierdział mułem, pokrój go w dzwonka i zanurz w mleku z solą tak, by cała ryba była przykryta. Do mleka możesz dodać trochę cynamonu. Przykryj naczynie z rybą i odstaw do lodówki na całą noc. Po opłukaniu i wysuszeniu karp z pewnością straci swój nieprzyjemny posmak i zapach.
ZOBACZ TEŻ: