Cepeliny, znane też jako kartacze, to regionalna potrawa z północno-wschodniej Polski. Zobacz, jak przygotować je w domu.
Znamy je także pod nazwą kartacze lub cepeliny litewskie. Jak wyglądają? To rodzaj dużej, nadziewanej pyzy ziemniaczanej. Cepeliny najbardziej popularne są na Podlasiu, Suwalszczyźnie, Warmii i Mazurach.
Warto też zaznaczyć, że na Litwie uchodzą one za danie narodowe, dlatego można spotkać je w menu wielu restauracji. W zależności od regionu nieco różni się sposób przygotowania cepelinów, jak i podanych do niego sosów. Na przykład w Dzukii najpopularniejszy jest sos na bazie grzybów leśnych, z odrobiną boczku i śmietany
Cepeliny – jak zrobić?
Składniki
- ciasto: 3,5 kg ziemniaków, sól, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- farsz mięsny: 350 g mięsa mielonego, 1 cebula, sól i pieprz
- farsz bezmięsny: 300 g białego sera, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, pieprz, majeranek
Przepis na cepeliny:
- 1 kg ziemniaków ugotować, a pozostałe 2,5 kg zetrzeć na tarce. Ze startych ziemniaków odsączyć i odlać sok. Do ziemniaków dosypać łyżkę skrobi ziemniaczanej. Następnie należy wymieszać ziemniaki ugotowane i starte. Całość zagniatać do momentu, aż masa będzie jednolita.
- Z gotowej masy ziemniaczanej kształtować kulki wielkości dłoni, a następnie je rozpłaszczyć. Na środku zrobić wgłębienie do włożenia farszu. Następnie ciasto skleić i uformować w dłoniach podłużny kształt.
- Cepeliny gotować w dużym garnku przez ok. 20-25 minut. Warto dodać do wody łyżkę skrobi ziemniaczanej, jeśli chcemy, żeby ciasto nie rozleciało się w czasie gotowania.
Farsz mięsny:
- Cebulę posiekać, a następnie podsmażyć na patelni. Dodać do mięsa mielonego i przyprawić solą i pieprzem. Z farszu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Farsz bezmięsny:
- Do białego sera dodać 1 jajko, łyżkę cukru, łyżeczkę soli, pieprz i sporo majeranku. Dokładnie wymieszać. Z farszu uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Cepeliny można podawać polane tłuszczem z cebulką lub skwarkami.
Zobacz też: