Dowiedz się, jak wygląda program wspierający organizm w chorobie Alzheimera opracowany przez autorów książki „Sposób na Alzheimera”.
Spis treści
Choroba Alzheimera dotyka ponad 47 milionów ludzi na świecie. Czy sami możemy dla siebie coś zrobić, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzheimera?
„Sposób na Alzheimera”
Para amerykańskich lekarzy, Ayesha i Dean Sherzai, opierając się na wynikach badań klinicznych, przygotowali przełomowy program dla osób w każdym wieku, przeciwdziałający utracie pamięci i ograniczać jej tragiczne skutki. Opisali go w książce która wyszła u nas kilka lat temu: „Sposób na Alzheimera” (wydawnictwo Albatros).
Nasiona dla mózgu
Bazuję na tej książce i doszłam do litery N, N – jak nasiona, np., słonecznika, są bogate w witaminę E oraz inne minerały wspomagające pracę mózgu. Oliwa – jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli. Pokarmy pełnoziarniste bogate w błonnik obniżający poziom cholesterolu, złożone węglowodany, białka, witaminy B96. Skrobia zawarta w pokarmach pełnoziarnistych, takich jak owies, gryka, proso, sorgo czy szarłat jest najwartościowszą odmianą złożonych węglowodanów. Karmi pożyteczne bakterie w przewodzie pokarmowym i stanowi znakomite źródło energii dla mózgu.
Przyprawy w walce z Alzheimerem
I na koniec dzisiejszej listy: przyprawy. Zawierają największe stężenie przeciwutleniaczy ze wszystkich pokarmów i znakomicie wspomagają układy oczyszczające mózg. Przyprawy i zioła takie jak cynamon, goździk, majeranek, ziele angielskie, szafran, gałka muszkatałowa, czy estragon powinny być stałym elementem naszej diety.
Warto przeczytać też:
Warzywa liściaste i zioła a pamięć
Dzień dobry, listę tę przytaczam za pośrednictwem neurologów Ayesha Sherzai oraz Dean Sherzai, pracujących w Stanach Zjednoczonych – dzięki poradom zamieszczonym w książce „Sposób na Alzheimera”, wydanej także po polsku.
Składniki dobre dla mózgu
Warzywa liściaste są bogatym źródłem polifenoli, to przeciwutleniacze pochodzenia roślinnego, które zwalczają wolne rodniki. Kwas foliowy, luteina, witamina E i betakaroten – wszystko to składniki dobre dla naszego mózgu.
Zioła kontra Alzheimer
I pozycja ostatnia, na „z”: zioła. Niezależnie czy świeże, czy suszone: kolendra, koper, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia, mięta, pietruszka. Zawierają dziesięciokrotnie więcej przeciwutleniaczy niż orzechy, czy jagody. Jednorazowo nie jemy ich zbyt dużo. Ważne, byśmy robili to regularnie.