Żurawina - na jakie dolegliwości pomaga? - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Żurawina – na jakie dolegliwości pomaga?

Żurawina – na jakie dolegliwości pomaga?

,

Żurawina to nie tylko słodki dodatek do ciast i mięs. Zobacz, dlaczego warto ją jeść.

Ten niepozorny czerwony owoc został odkryty na początku XX wieku w Ameryce Północnej. Wiadomo jednak, że żurawina znana była rdzennym Amerykanom jeszcze przed przybyciem pierwszych osadników z Europy. Współcześnie rośnie ona na torfowiskach Europy, Syberii, Stanów Zjednoczonych i Kanady. W Polsce występują dwa gatunki: żurawina błotna oraz drobnolistna.

Właściwości prozdrowotne

Znamy ją przede wszystkim pod postacią konfitury, którą dodajemy do mięs albo jako bakalie. Jednak poza niewątpliwymi walorami smakowymi żurawina zawiera także mnóstwo witamin,  składników mineralnych oraz związków aktywnych. Jest bogatym źródłem flawonoli, w szczególności kwercetyny i mirycetyny, które mają silnie działanie antyoksydacyjnie. 

Ponadto zawiera także:

  • fruktozę
  • witaminy A, C, i E
  • beta-karoten
  • związki mineralne (potas, sód, selen)
  • luteinę
  • antocyjany
  • sterole
  • polifenole 

Żurawina charakteryzuje się wysoką zawartością polifenoli, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy. Polifenole obniżają także ciśnienie krwi, pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie oraz wykazują właściwości antynowotworowe.

Ponadto żurawina jest także skuteczna w przypadku profilaktyki próchnicy, ponieważ zwalcza bakterie odpowiedzialne za jej powstawanie. Pomaga również utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, dzięki czemu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju miażdżycy.

Co więcej wykazuje ona działanie przeciwalergiczne oraz chroni nas przed szkodliwym działaniem promieniowana ultrafioletowego.

Zobacz też:

Pierwsza pomoc przy zapaleniu pęcherza

Ludzie zdrowi mają lekko kwasowy odczyn moczu. W przypadku bakteryjnej infekcji pęcherza pH moczu rośnie, co bardzo sprzyja rozwojowi bakterii. Ze względu na kwaśny odczyn owoce żurawiny są przydatne w leczeniu zapalenia pęcherza. Obniżają pH i w rezultacie przyczyniają się do zahamowania namnażania się bakterii. Warto pamiętać, że zapalenie pęcherza moczowego ma tendencję do nawracania. Dlatego warto stosować żurawinę profilaktycznie, żeby uchronić się przed powtórną infekcją. Można np. stosować sok z jej owoców. Warto dodać, że sok przyda się nie tylko w zapaleniu pęcherza, ale może również pomóc w zapobieganiu kamicy nerkowej.

Zobacz więcej >