Zupa z pokrzywy - przepis
Strona główna » Zupa z pokrzywy – przepis

Zupa z pokrzywy – przepis

,

Pokrzywy może i parzą, ale są znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Sprawdź prosty przepis na tani, letni obiad jakim jest zupa z pokrzywy.

Zupa z pokrzywy, czyli bieda – zupa

Zupa z pokrzywy dawniej była uznawana za posiłek dla biedoty – pokrzywy rosną dziko w każdym rowie, a ubodzy chłopi chwytali się różnych metod, aby wyżywić rodzinę. Dziś to danie uznawane jest za rarytas kuchni super food, gdyż pokrzywa ma wiele prozdrowotnych właściwości. Stosuje się ją przy zapaleniu stawów, infekcjach, anemii i alergii, a także w chorobach układu moczowego. Wspomaga włosy i paznokcie, działa dobrze na cerę. Tak więc zupę z pokrzywy śmiało możemy uznać za posiłek nie tylko tani, ale i zdrowy. Ma smak nieco podobny do zupy szczawiowej.

Jakie pokrzywy na zupę?

Pokrzywa to jedna z tych roślin, której nie da się hodować, więc trzeba ją zbierać samemu. Na zupę z pokrzyw wybieraj młode rośliny lub tylko ich szczytowe części, są najdelikatniejsze i zawierają najwięcej witamin i minerałów. Nie zbieraj pokrzyw po kwitnieniu, wybieraj te krzewy, które jeszcze nie kwitły, czyli bardzo młode. Listki i pędy na zupę zbieraj w rękawiczkach, w kuchni nie będziesz ich już potrzebować, bo pokrzywa po krótkim czasie od zerwania przestaje parzyć.

Składniki

Przygotuj:

  • 3 – 4 garście młodych listków pokrzywy
  • 2 marchewki
  • cebulę
  • kilka ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • śmietanę
  • 3 ząbki czosnku
  • pietruszkę w całości, zawierającą natkę i korzeń
  • przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie

Zupa z pokrzyw – przepis

Pokrzywę sparz i poszatkuj, obierz i pokrój cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki, marchewkę i korzeń pietruszki obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej 2 litry wody, posól, zagotuj z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy woda będzie wrzała wrzuć pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Na patelni na maśle zeszklij cebulę, czosnek i pokrzywę, dodaj do zupy, kiedy warzywa będą miękkie a następnie gotuj całość przez kwadrans. Dodaj pieprz. Jeśli chcesz mieć zupę – krem to wystarczy, że wszystko zblendujesz. Podawaj z kleksem śmietany i poszatkowaną natką pietruszki. Zupę – krem możesz podawać z grzankami.

ZOBACZ TEŻ:

Zobacz więcej >