Latem, kiedy owoce są tanie a temperatury wysokie, słodka zupa z makaronem będzie pysznym i tanim obiadem. Sprawdź nasz przepis na zupę owocową.
Zupa owocowa – prosto z PRLu
Zupę owocową pamiętają pewnie ci, którzy chodzili od przedszkola. Kiedyś często gościła na stołach w letnie dni, kiedy w sklepach były pustki a panie domu zabiegane. Nie ma żadnego powodu, żebyśmy nie mogli jej sobie zrobić dziś.
Składniki
Przygotuj:
- kilogram owoców – mogą to być truskawki, czereśnie lub wiśnie, maliny, możesz je też wymieszać
- litr wody
- łyżka mąki ziemniaczanej lub kisielu owocowego
- 250 ml śmietanki
- cukier do smaku
- makaron
Zupa owocowa – przepis
Zagotuj w wodzie umyte owoce, w szklance z kilkoma łyżkami wody rozrób mąkę ziemniaczaną lub kisiel tak, aby nie było grudek. Rozrobioną mąkę dolej do garnka i mieszaj, aż zupa zgęstnieje. Wtedy odstaw ją, aby ostygła. W tym czasie ugotuj makaron. DO zimnej zupy dolej śmietany i dodaj cukru do smaku. Takim obiadem nie pogardzi nawet największy niejadek! W niektórych regionach nie dodaje się śmietany do zupy i je się ją na ciepło. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ:
Dodaj komentarz