Zupa „nic” to jednak „coś” dla zabieganych i głodnych, którzy szukają sposobu na szybkie śniadanie lub podwieczorek. Sprawdź prosty przepis na to staropolskie danie.
Zupa „nic” potrawą regionalną
To słodkie danie, ni to zupa, ni to deser zostało docenione w 2020 roku. Wtedy to zupa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych województwa zachodniopomorskiego, na wniosek Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w kategorii „Gotowe dania i potrawy”. Pierwszy przepis na zupę pochodzi z XVII wieku, a w różnych regionach miała swoje wersje. Choć teraz rzadko się ją robi, warto wrócić do tego przepisu, gdyż powstaje z niego sycące danie, które docenią największe niejadki.
Składniki
Aby ugotować zupę „nic”, przygotuj:
- pół litra mleka mleka
- łyżka cukru
- łyżeczkę cukru pudru
- laskę wanilii lub cukier waniliowy
- dwa jajka
Przepis na zupę „nic”
Mleko zagotuj z pokruszoną laską wanilii i cukrem, zamiast wanilii możesz dodać opakowanie cukru waniliowego. Następnie oddziel białka od żółtek, białka ubij z łyżeczką cukru pudru. Pianę z jajek wrzucaj łyżką do gotującego się mleka, zetnie się w małe chmurki. Wyjmij je z mleka, a samo mleko ukręć z żółtkami, dodając żółtka bardzo powoli do mleka, aby się nie ścięły. Możesz je wcześniej ukręcić na kogel – mogel z łyżką cukru. Mieszając tak długo, aż płyn zgęstnieje, nie musi się zagotować. Do tak powstałej zupy wrzuć ścięte białka – i już, danie gotowe.
Jak podawać potrawę?
To danie możesz podawać z ulubionymi owocami, najlepiej sezonowymi. Będzie smakowała zarówno jedzona od razu, na zimno, jak i schłodzona – wtedy możesz ją traktować jako deser.
ZOBACZ TEŻ: