Zupa "nic" - prosty przepis na tanie danie - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Zupa „nic” – prosty przepis na tanie danie

Zupa „nic” – prosty przepis na tanie danie

,

Zupa „nic” to jednak „coś” dla zabieganych i głodnych, którzy szukają sposobu na szybkie śniadanie lub podwieczorek. Sprawdź prosty przepis na to staropolskie danie.

Zupa „nic” potrawą regionalną

To słodkie danie, ni to zupa, ni to deser zostało docenione w 2020 roku. Wtedy to zupa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych województwa zachodniopomorskiego, na wniosek Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w kategorii „Gotowe dania i potrawy”. Pierwszy przepis na zupę pochodzi z XVII wieku, a w różnych regionach miała swoje wersje. Choć teraz rzadko się ją robi, warto wrócić do tego przepisu, gdyż powstaje z niego sycące danie, które docenią największe niejadki.

Składniki

Aby ugotować zupę „nic”, przygotuj:

  • pół litra mleka mleka
  • łyżka cukru
  • łyżeczkę cukru pudru
  • laskę wanilii lub cukier waniliowy
  • dwa jajka

Przepis na zupę „nic”

Mleko zagotuj z pokruszoną laską wanilii i cukrem, zamiast wanilii możesz dodać opakowanie cukru waniliowego. Następnie oddziel białka od żółtek, białka ubij z łyżeczką cukru pudru. Pianę z jajek wrzucaj łyżką do gotującego się mleka, zetnie się w małe chmurki. Wyjmij je z mleka, a samo mleko ukręć z żółtkami, dodając żółtka bardzo powoli do mleka, aby się nie ścięły. Możesz je wcześniej ukręcić na kogel – mogel z łyżką cukru. Mieszając tak długo, aż płyn zgęstnieje, nie musi się zagotować. Do tak powstałej zupy wrzuć ścięte białka – i już, danie gotowe.

Jak podawać potrawę?

To danie możesz podawać z ulubionymi owocami, najlepiej sezonowymi. Będzie smakowała zarówno jedzona od razu, na zimno, jak i schłodzona – wtedy możesz ją traktować jako deser.

ZOBACZ TEŻ:

Zobacz więcej >