Zupa chrzanowa w wielu domach zastępuje wielkanocny żur. Zobacz, jak łatwo ją przygotować aby zachwyciła gości.
Dlaczego zupa chrzanowa?
W wielu regionach zaraz po powrocie z Rezurekcji podaje się przygotowaną dzień wcześniej zupę chrzanową dlatego, że zgodnie z tradycją nie wolno gotować w Niedzielę Wielkanocną. Tak robi się na przykład w Małopolsce. Chrzan w kulturze ludowej jest symbolem krzepy i siły.
Składniki
Do ugotowania zupy chrzanowej potrzebne będą:
- ok 5 szklanek wywaru z wędzonych wędlin – kiełbas, szynek, boczku albo z kości wędzonych
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- łyżka oleju
- kilka ziemniaków ( 4-5)
- 4 białe kiełbasy
- pół szklanki kwaśniej śmietany
- 3 łyżki tartego chrzanu (do smaku, w zależności, czy zupa ma byś ostra czy łagodna)
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek.
Przepis na zupę chrzanową
Najpierw na dnie garnka trzeba zeszklić na oleju poszatkowaną cebulę i starty czosnek, następnie zalać to wywarem z wędlin, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie. Po zagotowaniu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kiełbasę w całości, gotować aż ziemniaki zrobią się miękkie. Potem dodać chrzan i zagotować. Odstawić zupę z ognia i dodać stopniowo śmietany, którą najlepiej wymieszać z odrobiną zupy. Doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]