Przepis na tarte tatin. Przepyszna alternatywa dla szarlotki!
Strona główna » Znudziła Ci się klasyczna szarlotka? Przepis na tarte tatin

Znudziła Ci się klasyczna szarlotka? Przepis na tarte tatin

Tarte tatin to francuski wypiek. Nazywa się go też odwróconą tartą, ze względu na sposób przyrządzenia. Jest to rodzaj jabłecznika, więc jabłka są oczywiście jej głównym składnikiem. Prezentujemy przepis na to wspaniałe ciasto.

Jabłeczniki mogą przyjmować najróżniejsze formy. W Polsce dobrze znamy je pod postacią klasycznej szarlotki. Jednak nawet tak pyszny deser może się w końcu znudzić. Dlatego też warto poszerzyć horyzonty i spojrzeć na kuchnię innych krajów. Świetnie nada się przepis na tarte tatin wywodzący się z Francji. Ta odwrócona tarta na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pysznych wypieków.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Pyszny wypiek z XIX wieku

Tarte tatin powstała w 1898 roku. Za jej twórczynię uznaje się Staphanie Tatin. Prowadziła wraz z siostrą hotel oraz restaurację. Pewnego razu chciała przygotować tartę z jabłkami. Najpierw jednak wyłożyła formę owocami. Natomiast później całość przykryła ciastem. Gotowy wypiek podała na gorąco. Ciasto zaskoczyło zarówno ją, jak i gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo.

Ten rodzaj tarty stał się wizytówką hotelu. Sam przepis na jej przygotowanie obiegł cały region Sologne. Do zwiększenia popularności wypieku przyczynił się prawdopodobnie Louis Vaudable. Restaurator z Paryża spróbował ciasta, a później wprowadził go do menu własnej restauracji. Na przestrzeni lat sława tarte tatin obiegła niemal cały świat. Zachwycają się nią mieszkańcy praktycznie każdego zakątka Ziemi.

Zobacz także: Przepis na croque madame. Złocisty tost prosto z Francji

Przepis na tarte tatin  składniki

Ciasto:

  1. 200 gramów mąki pszennej
  1. 100 gramów masła
  1. 50 gramów cukru pudru
  1. 2 żółtka jajek
  1. Odrobina soli

Farsz:

  1. Ok. 1 kg twardych jabłek
  1. 5 łyżek masła
  1. 5 łyżek cukru
  1. Łyżeczka cynamonu

Zobacz także: Przepis na tortillę ziemniaczaną. Pyszny placek wprost z Hiszpanii

Tarte tatin – przygotowanie

  1. Przesiać mąkę na stolnicę. Następnie dodać do niej masło pokrojone w kostkę, sól, cukier puder oraz żółtka. Wyrabiać ciasto, aż do połączenia się składników. Jeśli masa będzie za sucha, dodać niewielką ilość zimnej wody. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40-60 minut.
  1. Obrać jabłka i pokroić je w ćwiartki. Jeśli owoce są zbyt duże, można podzielić je na mniejsze kawałki. Ważne, by nie były zbyt cienkie i drobne. Pozbyć się gniazd nasiennych.
  1. Następnie na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Kiedy zbrązowieje dodać masło i mieszać, aż powstanie karmel. Później dodać do niego jabłka i gotować do momentu, gdy będą bardziej miękkie. Dodać do nich cynamon. Mieszać tak, aby powstały sos dokładnie oblepił owoce.
  1. Rozwałkować ciasto. Jabłka z karmelem przełożyć do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia. Szczelnie przykryć wszystko ciastem. Jego wierzch nakłuć widelcem.
  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Piec tartę przez 20-30 minut. Wyjąć, kiedy się zarumieni. Formę z ciastem przykryć dużym talerzem, a następnie obrócić tak, aby wypiek znajdował się na nim jabłkami na wierzchu. Smacznego!

Zobacz także: Smacznie, zdrowo i kolorowo! Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami

Lubisz wypieki z jabłkami?

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Autor:

Tagi

Zobacz więcej >