To przepis na szybki i sycący obiad – zapiekanka z cukinii z makaronem. Sprawdź jak ją zrobić krok po kroku i zaskocz rodzinę i znajomych.
Cukinia – przepis na zdrowie
Cukinia przede wszystkim ma bardzo mało kalorii, a zawiera wiele pożytecznych dla zdrowia składników. Ma dużo błonnika, a nawet odrobinę białka, a poza jest w niej magnez, potas i żelazo. Jest źródłem wielu witamin, takich jak C, K, PP, znakomicie odkwasza organizm, a w sezonie bywa bardzo tania. Dlatego przepis na zapiekankę z cukinii z makaronem to pomysł na zdrowy i szybki obiad
Składniki
Przygotuj:
- 2 cukinie – najlepiej nie za duże, te mniejsze mają więcej smaku
- 4 – 5 pomidorów
- opakowanie makaronu
- 150 gr szynki lub boczku
- oliwę z oliwek
- żółty ser do posypania, może być też zer mozzarella
- parmezan
- przyprawy: pieprz, sól, bazylię, oregano
Zapiekanka z cukinii i makaronu – przepis krok po kroku
Ugotuj makaron al dente przy czym lepiej, żeby był bardziej twardy niż rozgotowany. Makaron „dojdzie” jeszcze w piekarniku w soku z pomidorów i cukinii, przy okazji nabierając ich smaku i aromatu. Ugotowany makaron skrop oliwą z oliwek i posyp parmezanem. Następnie umyj cukinię, pokrój ją w plastry – kilka plastrów odłóż na bok, aby położyć je potem na wierzch zapiekanki. Umyte pomidory również pokrój w plastry, a szynkę lub boczek w paski. Wszystkie składniki wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch zapiekanki połóż plastry cukinii i posyp wszystko żółtym serem, następnie piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Smacznego!
Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 90 tys. złotych! Kliknij i sprawdź
ZOBACZ TEŻ:
Dodaj komentarz