Woda ogórkowa to orzeźwiający napój, który idealnie sprawdzi się w upalne dni. Poznaj prosty przepis na jej przygotowanie i ciesz się nią w gorące lato.
Dlaczego warto pić wodę ogórkową?
Woda ogórkowa nie tylko orzeźwia, ale ma też wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim minerały i krzem zawarte w ogórku pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Krzem wspiera również regenerację mięśni, dlatego osoby trenujące mogą się wspierać wodą ogórkową. Ogórki też zapobiegają odwodnieniu i zwiększają poczucie sytości, więc wodę z nich powinny pić osoby na diecie i walczące z otyłością. Woda z ogórków czasem jest używana jako tonic, bo dobrze wpływa na skórę, włosy, paznokcie. Ogórek pomaga też regulować ciśnienie krwi.
Składniki
Przygotuj:
- ogórka
- 2 litry wody
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
- opcjonalnie: kawałek jabłka, pół cytryny, kawałek arbuza, kilka listków mięty
Przepis na wodę ogórkową
Woda ogórkowa to jeden z najprostszych przepisów. Ogórka pokrój na plasterki i wrzuć do dzbanka lub karafki z wodą, odstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Jeśli chcesz nieco urozmaicić smak wody ogórkowej, możesz do niej dorzucić kawałki jabłka, plasterki cytryny czy kawałek arbuza lub kilka listków mięty. Natomiast jeśli wolisz napoje lekko słodkie, to dorzuć do wody dwie łyżki miodu. Wodę ogórkową pije się schłodzoną, po każdorazowym nalaniu jej do szklanki dzbanek przechowuj w lodówce.
ZOBACZ TEŻ:
1 komentarz
[…] Kuchnia […]