Tradycyjny makowiec może być dla niektórych zbyt słodki. Tu przychodzi z pomocą ciasto makowe – wilgotne, proste do zrobienia i zawsze smakuje.
Ciasto makowe a makowiec
Polska tradycja mówi, że w Wigilię należy spróbować maku, co zapewni nam dostatek i pomyślność w nadchodzącym roku. Stąd na naszych świątecznych stołach jest wiele potraw z makiem. Makowiec jest bardzo słodki i wymaga nieco wprawy w zrobieniu, ciasto makowe zaś jest jego przeciwieństwem. Nie jest aż tak słodkie, bo nie zawiera masy makowej, tylko mak. No i bardzo łatwo je zrobić – z tym szybkim przepisem poradzi sobie nawet mało wprawny kucharz.
Składniki
Aby upiec ciasto makowe, przygotuj:
- kostka masła (200 g)
- szklanka cukru
- szklanka niebieskiego, sypkiego maku
- 1,3 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
Przepis na wilgotne ciasto makowe
Masło utrzyj z cukrem, kiedy masa będzie gładka dodawaj do niej po jednym jajku i cały czas ucieraj. Kiedy masa będzie gładka dodawaj do niej stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj tak długo, aż w masie nie będzie grudek z mąki, następnie dodaj mak i znów wszystko dokładnie wymieszaj. Lepiej robić to ręcznie, ale jeśli używasz miksera, to miksuj wszystko krótko. Przełóż wszystko do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub rozprowadź równomiernie na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku nastawionym na 175 stopni przez około pół godziny. Na koniec ciasto możesz polać lukrem, polewą czekoladową lub kajmakiem, możesz je również posypać cukrem pudrem. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: