W foremce do ciasta dzieje się prawdziwa magia. Nie wierzysz?
Strona główna » W foremce do ciasta dzieje się magia. Wątpisz? Polecamy ten tekst!

W foremce do ciasta dzieje się magia. Wątpisz? Polecamy ten tekst!

Zapomnieliśmy o świątecznych wypiekach, ale warto wrócić do nich myślami. Pewnie nigdy nie dorównam prawdziwym mistrzom kuchni. Ja próbuję swoich sił w tej dziedzinie dopiero od niedawna. Zakalec to moja specjalność. A jeśli jeszcze czytam ciekawą książkę, produkuję czysty węgiel.

Na ciasto patrzę od strony zasad fizyki i podstaw chemii. A te są fascynujące! Wiele zależy od tego, jakie ciasto pieczemy.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl! 

Pieczenie ciasta to nuda? Bynajmniej!

Zacznijmy od czegoś prostego. Mąka, woda lub mleko i jajka. Do tego nieco cukru i proszek do pieczenia lub soda. Podczas smażenia racuchów, mini pączków i pieczenia kilku innych ciast bardzo szybko zaczną wydzielać się pęcherzyki dwutlenku węgla. Będą częściowo uwięzione w dość lepkim cieście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Młodzi naukowcy nie próżnują. W laboratoriach powstają nowe pomysły

Nawet niewielka jego porcja będzie szybko rosła. Jednocześnie wysoka temperatura w krótkim czasie zamknie owe pory. Ciasto będzie puszyste lub lekkie. A smak zależy od dodatków.

Zobacz także: Odbierasz telefon na mrozie? Lepiej na to uważaj! [LISTA]

Podobny, choć chyba smaczniejszy efekt można uzyskać dzięki drożdżom. Te jednokomórkowe grzyby po dodaniu odrobiny wody lub mleka, cukru i mąki zaczynają się dość szybko namnażać. Odżywiają się ową mąką i cukrem. Przerabiają ten pokarm na alkohol i dwutlenek węgla.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji Wiktora Niedzickiego!

Chcesz wiedzieć więcej? Posłuchaj wszystkich odcinków programu Wiktora Niedzickiego „Technicznie proste”.

Możesz też odwiedzić kanał CiekaWizja na YouTube, na którym Wiktor Niedzicki pokazuje, jak działa świat, prowadzi fascynujące rozmowy z ekspertami oraz prezentuje eksperymenty naukowe, które może wykonać każdy z nas.

Słuchaj programu Wiktora Niedzickiego „Technicznie proste” od poniedziałku do piątku o 10:30 tylko w Radiu Pogoda.

Pęcherzyki tego gazu powodują, że ciasto „urośnie”, czyli zwiększy swoją objętość. W gorącym piekarniku zapieczemy ciasto, czyli zamkniemy drogi ucieczki dwutlenku węgla. Zabijemy także drożdże, które nadadzą wypiekowi odpowiedni smak i zapach.

Oczywiście, to wszystko wiedzą osoby, które pieką. Opowiadam to tylko tym, którzy dotąd nie piekli ciasta i boją się zacząć. Nie ma się czego bać! Dla kochającej rodziny zakalec lub przypalone ciasto mogą być przysmakiem. Naprawdę.

Zobacz także: W Szczecinie stoi jego pomnik. Nie wiadomo nawet, czy Jan z Kolna w ogóle istniał

Czy lubisz piec ciasta?

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl! 

Zobacz więcej >