Turecka lokma zachwyca cały świat. Zrobisz ją w pół godziny! - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Turecka lokma zachwyca cały świat. Zrobisz ją w pół godziny!

Turecka lokma zachwyca cały świat. Zrobisz ją w pół godziny!

Radio Pogoda ma prawdziwą gratkę dla miłośników serialu „Wspaniałe Stulecie”. Jeśli choć przez chwilę chcieliście zaznać luksusów i wejść w skórę bohaterów tureckiej produkcji, musicie skosztować tych delicji! Lokma to niezwykle wykwintna przekąska, prosto z sułtańskiego pałacu.

Czy pamiętasz przysmaki, którymi częstowano kobiety zamieszkujące harem, w serialu „Wspaniałe Stulecie”? To nic innego jak lokma, czyli wyborne i bogato nasączone, małe pączki. Testując nasz przepis, poczujesz się niczym Sułtanka Hurrem i Sułtan Sulejman!

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Lokma na pogodę i niepogodę, a także w nagrodę

Tłusty czwartek już za nami, jednak to nie powód, by odmówić sobie słodkich przekąsek. Jeśli zastanawiasz się, czym zajadali się tego dnia Polacy przebywający na terenie Turcji, mamy odpowiedź. Pączki są bowiem znane na całym globie. Każdy kraj posiada własną wersję tych smażonych przysmaków. Dawne Imperium Osmańskie także ma swoją tradycyjną wersję. Turcy nazywają ją lokmą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo…

Podobnie jak nasze pączki, lokmę także smaży się na głębokim oleju. Ma jednak pewien dodatek, którego próżno szukać w naszych smakołykach — jest obficie nasączona słodkim syropem. Co ciekawe, dawniej rozdawano ją ludowi przy okazji ważnych wydarzeń w państwie, takich jak śluby czy narodziny potomka sułtana.

Zobacz także: Przepis na croque madame. Złocisty tost prosto z Francji

Przepis na turecki przysmak. Spróbuj maleńkich pączków

Aby przygotować te tureckie słodkości, potrzebujesz:

  • 300 gramów mąki pszennej typu 500 (2 szklanki)
  • 7 gramów suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 250 gramów cukru
  • 1 łyżkę stołową soku z cytryny
  • 50 gramów pistacji
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
  • szczyptę soli

Zobacz także: Przepis na tortillę ziemniaczaną. Pyszny placek wprost z Hiszpanii

Lokma – sposób przygotowania

  1. Przygotuj pistacje bez dodatku soli. Drobno je posiekaj.
  2. Następnie wlej do garnka 2,5 szklanki wody i dodaj cukier. Wymieszaj dokładnie składniki i je zagotuj. Zmień moc palnika na małą i gotuj syrop cukrowy przez około 15 minut (aż nieco zgęstnieje).
  3. Zdejmij gotowy syrop z palnika i dodaj do niego sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie składniki i odstaw je do przestudzenia.
  4. Do dużej miski wsyp dwie szklanki mąki, drożdże, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli, wlej 1 szklankę wody oraz wbij jajko. Wyrób ciasto z pomocą miksera. Gotowe, powinno być nieco klejące i miękkie.
  5. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw ją w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  6. Rozgrzej olej w szerokim garnku.
  7. Następnie odrywaj z ciasta niewielkie kuleczki i smaż je na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor.
  8. Usmażone pączki ułóż na przestudzonym syropie. Zostaw je w nim przez kilka minut.
  9. Gotową lokmę udekoruj posiekanymi pistacjami. Będą świetnym dodatkiem do kawy i herbaty. Smacznego!

Zobacz także: Smacznie, zdrowo i kolorowo! Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami

Czy lubisz tureckie słodycze?

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Zobacz więcej >