Śledź w śmietanie to obowiązkowa obok karpia ryba na wigilijnym stole. Równie popularna ta potrawa jest również w trakcie Wielkiego Postu. Poznaj najbardziej tradycyjny przepis na śledzia w śmietanie.
Śledź w śmietanie nie tylko na Wigilię
Ta przekąska jest idealna nie tylko jako starter na wigilijną kolację, ale również na inne rodzinne przyjęcia. Podany z ziemniakami może stanowić po prostu danie obiadowe. Wiadomo, że na świątecznym stole będzie jednym z wielu dań, ale niektórzy bez niego nie wyobrażają sobie wigilii. To bardzo prosta do przygotowania potrawa i można ją powierzyć nawet niezbyt wprawnym kucharzom. Tradycyjny śledź w śmietanie to przepis składający się z niewielu składników.
Składniki
Aby przyrządzić śledzia w śmietanie przygotuj:
- pół kilograma śledzi, najlepiej typu matias (około 7 filetów)
- 2 cebule
- 2 jabłka
- pół litra mleka do wymoczenia śledzi
- 300 ml kwaśniej śmietanki 18 %
- posiekany koperek lub pietruszka
- przyprawy: sól, pieprz cukier
Jak zrobić dobre śledzie po wiejsku – przepis
Filety śledziowe z solanki najpierw pozbaw słonego smaku. Opłucz je wodą, a następnie zanurz w mleku na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie osusz śledzie papierowym ręcznikiem i pokrój je na drobne kawałki. Cebulę i jabłka pokrój w kostkę, następnie dodaj do tego śmietanę i wymieszaj. Dopraw solą, cukrem i pieprzem do smaku, dodaj też koperek lub pietruszkę. Tak przygotowanym sosem zalej śledzie i odstaw do lodówki na co najmniej kwadrans.
Podziel się swoją opinią! Zadzwoń do Radia Pogoda na 22 444 40 04.
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
Mam prośbę. W czwartek lub piątek podawaliście przepis na śledzie „zalewane” piwem.
Czy można powtórzyć ten przepis ?