Torcik makowy zawijany na pierwszy rzut oka może wydawać się trudny do wykonania. Zawijany? Tort? Spokojnie. Ten przepis jest naprawdę prosty.
Mak nieodzownie kojarzy się z świętami Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole w wielu polskich domach pojawiają się takie przysmaki jak kutia, makówki czy kluski z makiem. Ale poza tymi tradycyjnymi daniami mak można wykorzystać również do wypieków pysznych ciast.
Torcik makowy zawijany – jak zrobić?
Składniki (na 12 porcji)
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- łyżeczka stopionego masła
- pół puszki masy makowej
- ok. 400 ml śmietanki kremówki (na oko 2 niepełne szklanki) – powinna być schłodzona
- kilka kropli zapachu migdałowego lub waniliowego (wedle gustu)
- opcjonalnie: mandarynki i kilka listków świeżej mięty do udekorowania torcika makowego
Przepis na torcik makowy zawijany [KROK PO KROKU]:
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na gęstą pianę. Delikatnie wymieszaj żółtka z białkami i przesianą mąką. Następnie dodaj łyżeczkę stopionego masła (dzięki temu ciasto biszkoptowe będzie bardziej elastyczne). Gotową masę rozsmaruj na standardowej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 5-7 minut w temperaturze 180 stopni w opcji góra-dół.
- Gotowe ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie przekrój wzdłuż na dwie równe części.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Wymieszaj z masą makową i zapachem. Paski ciasta posmaruj gotowym krem makowym.
- Jeden pasek ciasta zwiń w rulon i ciasno owiń ten rulon drugim kawałkiem ciasta. Następnie włóż do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzony torcik makowy posmaruj resztą kremu makowego. Na koniec udekoruj torcik makowy mandarynkami i listkami mięty.
Gotowe! Proste i pyszne ciasto na święta gotowe! Smacznego!
Sprawdź też inne nasze przepisy: