Zbliża się Sylwester, urodziny czy Andrzejki? Ślimaczki z ciasta francuskiego, sera i szynki to szybka przekąska na domówkę, na którą mamy przepis!
Szybka przekąska na domówkę – ślimaczki, ale z ciasta
Przed imprezą, czy to w domu, czy u kogoś mamy dużo rzeczy do zrobienia – strój, makijaż, fryzura… Gdzie w tym wszystkim czas na przygotowanie czegoś do przegryzania? Jest wyjście – ślimaczki z ciasta francuskiego i szynki zrobisz w 10 minut plus 20 minut na pieczenie, a będą wyglądały efektownie i z pewnością każdemu zasmakują. To przepis nawet dla tych osób, które nie czują się w kuchni najlepiej, więc śmiało każdy może z niego skorzystać.
Składniki
Aby zrobić tę szybką przekąskę na domówkę potrzebujesz:
- ciasto francuskie
- łyżka przecieru pomidorowego
- 6 plastrów sera
- 6 plastrów szynki (może też być boczek lub salami)
- przyprawy: najlepiej włoskie takie jak bazylia czy oregano.
Ślimaczki francuskie – szybka przekąska na domówkę
Rozwiń ciasto francuskie, posmaruj je przecierem tak, aby brzegi arkusza ciasta pozostały nie posmarowane. Na przecierze rozłóż równomiernie plasterki sera i szynki, posyp przyprawami. Ciasto zwiń w rulon tak jak roladę – roluj szerszą część ciasta. Tak powstały rulon potnij na kilkanaście plasterków o grubości mniej więcej 1,5 cm. Tak powstałe plasterki rozłóż na blaszce i piecz około 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni, aż będą rumiane.
Jak podawać ślimaczki francuskie?
Ta przekąska jest pyszna na ciepło, wtedy ser się apetycznie ciągnie, ale będzie smaczna również na zimno. Ślimaczki rozłóż na tacy, możesz je podawać w towarzystwie innych przekąsek. Jeśli ty lub twoi goście nie jedzą mięsa – możesz je zrobić ślimaczki ze szpinakiem w liściach i serem feta, a jeśli wolisz słodkie przekąski – posmaruj ciasto francuskie dżemem, powidłami lub nutellą. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: