Szparagi są dostępne przez cały rok, ale najbardziej smakują w maju i w czerwcu. Sezon na nie trwa krótko, więc warto najeść się na zapas. Poznaj pięć przepisów na to pyszne warzywo.
Szparagi – nie tylko pyszne ale i zdrowe
Ta bylina przywędrowała do nas z Azji Wschodniej, choć na początku dostępna była tylko na królewskich stołach. Szparagi mają charakterystyczny posmak i wiele właściwości zdrowotnych. Chronią wątrobę, redukują cholesterol, mają właściwości przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne. A przy tym wszystkim nie są zbyt kaloryczne, można więc je jeść do woli. Zielone mają bardziej intensywny smak, białe są dużo delikatniejsze. Warto spróbować obu odmian i wybrać ulubioną.
Z jajkiem sadzonym
Szparagi myjemy i suszymy, odrywamy zdrewniałe końcówki. Rozgrzewamy klarowane masło na patelni i przyrumieniamy na nim szparagi, soląc je na sam koniec. Na drugiej patelni przygotowujemy jajka sadzone. Przyrumienione szparagi wykładamy na talerz, przykrywamy jajkiem i posypujemy koperkiem
W sosie holenderskim
Gotujemy obrane szparagi w specjalnym garnku lub jeśli takiego nie mamy to na sitku. Będą gotowe po 3 do pięciu minut. Sos holenderski robimy w kąpieli wodnej, czyli stawiamy miskę na garnku z gorącą wodą. Dwa żółtka ubijamy w tej misce doprawiając pieprzem i solą, podczas gdy w drugim garnku rozpuszczamy 200 gramów masła. Do żółtek powoli dodajemy rozpuszczone masło cały czas mieszając nasz sos. Na koniec dodajemy soku z cytryny i już możemy polać nim ugotowane szparagi
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Boczek kroimy w kostki i topimy kilka minut na patelni aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy do niego obrane i pokrojone szparagi i przesmażamy wszystko przez 10 minut. Zalewamy odrobiną wymieszanej ze śmietaną, doprawiamy pieprzem i solą a tak powstałym sosem polewamy makaron. Jeśli boczek wydaje się zbyt kaloryczny, możemy go zastąpić podsmażanym kurczakiem.
Zupa – krem
Umyte i pokrojone szparagi gotujemy w wodzie z odrobiną soli i cukru dodając do tego pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę. Całość gotujemy około pół godziny, aż składniki będą miękkie ale nie rozgotowane. Wszystko razem blendujemy dodając masło i śmietanę. Zupę podajemy z grzankami, posypaną parmezanem lub koperkiem.
Szparagi z szynką z piekarnika
Umyte szparagi owijamy szynką – plasterek na sztukę lub dwie. Całość pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 8 minut 180 stopniach. Na talerzu możemy je polać octem balsamicznym. Danie sprawdzi się jako przystawka lub podane z ziemniakami