Syrop i sok z pokrzywy - jak zrobić? [PRZEPISY]
Strona główna » Syrop i sok z pokrzywy – jak zrobić? [PRZEPISY]

Syrop i sok z pokrzywy – jak zrobić? [PRZEPISY]

Pokrzywa choć parzy, ma wiele pożytecznych właściwości a przekonać się do niej powinny zwłaszcza kobiety. Sprawdź przepis na syrop i sok z pokrzywy.

Właściwości pokrzywy

Pokrzywa przez jednych uważana jest za chwast, przez innych za pożyteczne zioło. Rośnie na polach i w lasach i jest bardzo niezależna – nie da się jej uprawiać w sztucznych warunkach. Należy ją zbierać wiosną, zanim zakwitną jej kwiaty, wtedy ma najwięcej drogocennych składników. Zawiera bardzo dużo żelaza, oraz witaminy K, co jest szczególnie pożądane u osób chorujących na anemię. Polecana jest też kobietom w ciąży i z problemami układu rozrodczego, gdyż jest bogata w kwas foliowy, witaminę C, wapnia i chlorofilu. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo, świetnie wpływa na paznokcie i włosy nie tylko je wzmacniając, ale wspomagając ich porost. Ale co najważniejsze i udowodnione przez naukowców – pokrzywa jako jedno z niewielu ziół ma właściwości krwiotwórcze. Dlatego pomaga osobom starszym, chorym rekonwalescentom i dzieciom.

Jak zrobić sok z pokrzywy?

Zbierz około kilograma młodych pędów pokrzyw, najlepiej tych z z samej góry, następnie umyj je i poszatkuj. Włóż wszystko do sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Otrzymany płyn przelej do ciemnych butelek – sok może być przechowywany przez 48 godzin w lodówce. Jeśli poddasz go pasteryzacji, będzie się nadawał do spożycia przez 10 dni.

Jak zażywać sok?

Sok z pokrzywy możesz pić po łyżeczce na dzień, po posiłku, ale możesz też rozcieńczyć go z wodą. Wtedy powstanie smaczny napój. Dla smaku do soku możesz dodać cytryny lub miodu. Dobrym pomysłem jest też zrobienie z niego kostek z lodu, który możesz dodawać do napojów lub drinków. Nie powinno się go zażywać więcej, niż 10 – 20 ml na dobę, wyjątek stanowią osoby z anemią, które mogą spożywać nawet ok. 30 ml. Możesz go też używać jako płukanki na włosy, która wzmocni je i zapobiegnie wypadaniu. Po umyciu głowy nałóż go na włosy i owiń ręcznikiem na kilkanaście minut, efekt murowany.

Syrop z pokrzywy – jak zrobić?

Przygotuj:

  • 1 kg młodych pokrzyw
  • 150 g cukru
  • sok z jednej cytryny
  • półtora litra wody

Umyte i poszatkowane pędy pokrzywy gotuj w wodzie przez godzinę, po czym odcedź. Do masy liściowej dodaj cukier i sok z cytryny, po czym całość gotuj, dopóki cały cukier się nie rozpuści. Syrop przelej do słoiczków i pasteryzuj przez 20 minut. Taki syrop może być przechowywany przez pół roku, musi jednak stać w suchym i ciemnym miejscu. W okresach obniżonej odporności lub przy przeziębieniach należy go zażywać 3 razy dziennie, a profilaktycznie – raz dziennie.

ZOBACZ TEŻ:

Zobacz więcej >