Śledzie w oleju lnianym - przepis na Wigilię - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Śledzie w oleju lnianym – przepis na Wigilię

Śledzie w oleju lnianym – przepis na Wigilię

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryb w wielu postaciach. Śledzie w oleju lnianym to przepis na Wigilię, którego zimowy smak podkreślają korzenne przyprawy.

Śledzie w oleju lnianym – przepis na zdrowie

Olej lniany jest jednym ze źródeł kwasów omega 3, które trudno dostarczyć organizmowi, bo znajdują się w niewielu potrawach. Problem z tym olejem jest taki, że można go bardzo krótko przechowywać, bo po 3 miesiącach po otwarciu nabiera gorzkiego smaku i traci swoje właściwości. Pamiętaj, aby olej lniany kupować tylko w miejscach, gdzie jest on przechowywany w lodówce, bo tylko tam zachowa swoje dobrodziejstwa. Warto go też kupować nieco mniej, aby zdążyć zużyć przed upływem 3 miesięcy. Olej ten ma specyficzny posmak, który nie wszystkim odpowiada – w naszym przepisie zniwelują go korzenne przyprawy. Wigilia to też dobra okazja, żeby wykorzystać od razu całą buteleczkę oleju – wszak przy stole będzie wielu gości i każdy będzie chciał spróbować kęs śledzia w oleju lnianym.

Składniki

Oto lista składników, które będą potrzebne aby przyrządzić śledzie w oleju lnianym:

  • 10 filetów śledzia z solanki
  • 200 ml oleju lnianego
  • 3 cebule
  • 6 goździków
  • 6 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • łyżka pieprzu w całości
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól

Śledź w oleju lnianym – przepis

Danie zacznij robić kilka dni przed podaniem aby zdążyło się „przegryźć”. Śledzie mocz w wodzie przez całą noc, a jeśli robisz to w ciągu dnia, zmień im co parę godzin wodę. Następnie wyjmij śledzie w wody i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, a każdy filet pokrój na 4 kawałki. Cebulę pokrój w pióra i posól, zalej sokiem cytrynowym i octem winnym po czym odstaw na pół godziny tak, aby puściła soki. Weź duży słoik i układaj w nim na przemian cebulę, przyprawy i śledzie, a następnie zalej wszystko olejem tak, by olej przykrył śledzie i przyprawy. Słoik zakręć i odstaw na kilka dni do lodówki.

ZOBACZ TEŻ:

Zobacz więcej >