Zdejmować buty czy nie? Jak posadzić gości przy wigilijnym stole? I czego nie mówić w życzeniach? Na te pytania odpowie świąteczny savoir vivre.
Święta Bożego Narodzenia to okazja do rodzinnych spotkań często z osobami, których dawno nie widzieliśmy. Bywa i tak, że święta po raz pierwszy będziemy spędzać w towarzystwie przyszłych teściów lub synowej czy zięcia. Warto więc zachować wszelkie zasady dobrego wychowania tak, aby wigilijna kolacja przebiegła bez zbędnych zgrzytów.
Świąteczny savoir vivre – zasady ogólne
Przede wszystkim warto zachować szeroko pojęte dobre maniery. Czyli:
- nie spóźniamy się na kolację
- gospodarze witają gości
- nie przekrzykujemy się przy stole, nie przerywamy nikomu wypowiedzi
- próbujemy wszystkich potraw chwaląc ich smak
- nie namawiamy do jedzenia
- nie mówimy z pełnymi ustami
- podajemy półmiski osobom, które siedzą zbyt daleko
- nie wymachujemy sztućcami.
Buty – zdejmować czy nie?
To temat, na który potrafią się spierać całe rodziny – ściągać te nieszczęsne buty czy też nie? Z jednej strony wydaje nam się, że ściągnięcie butów to gest w stronę gospodarzy, doceniamy bowiem to, że posprzątali i nie chcemy im zabrudzić podłogi. Z drugiej zaś często już przy drzwiach dochodzi do przepychanek – gospodarze próbują powstrzymać gości przed ściąganiem butów, ci zaś w obawie, że to tylko kurtuazja starają się je jednak zostawić przy drzwiach. Tymczasem savoir vivre i to nie tylko świąteczny mówi o tym, że w dobrym tonie jest nie ściągać butów. Na kolację wigilijną wszyscy ubierają się uroczyście, a obuwie jest dopełnieniem tego stroju. trudno więc wymagać od gości, by siedzieli w garniturach i skarpetkach czy kapciach. I uwaga – to samo dotyczy gospodarzy! Oni również na Wigilii powinni być w butach.
Świąteczny savoir vivre dla gospodarza
Jeśli jesteś gospodarzem, po twojej stronie jest przygotowanie 12 potraw i udekorowanie stołu. Nakryj stół pamiętając o odpowiednim ułożeniu sztućców i o serwetkach. Gospodarz w żadnym wypadku nie powinien witać gości w „roboczym” stroju, fartuchu kuchennym czy kapciach, obowiązuje go tak jak innych strój uroczysty. Częstym błędem popełnianym przez gospodarzy, oczywiście w dobrzej wierze, jest nieustanne krzątanie się w kuchni. Tymczasem świąteczny savoir vivre wymaga, aby gospodarz siedział z gośćmi przy stole i ich zabawiał. Ważne jest również odpowiednie posadzenie biesiadników tak, aby mieli ze sobą wspólne tematy i aby ci, którzy za sobą nie przepadają usiedli nieco dalej od siebie. W żadnym wypadku gospodarz nie powinien natarczywie namawiać do jedzenia a już na pewno nakładać komuś siłą na talerz kolejną porcję jedzenia. Ważne jest też, aby gospodarze znaleźli chwilę na porozmawianie z każdym ze swoich gości.
Gość w dom…
Jako gość przede wszystkim przyjdź punktualnie, w odświętnym stroju. Jeśli miałeś przygotować jakąś potrawę – przynieś ją od razy w odpowiednim naczyniu i ozdobioną. Przywitaj się z gospodarzami i wręcz im prezenty, które oni położą pod choinkę. Pamiętaj o uśmiechu i o tym, żeby przy stole nie poruszać tematów kontrowersyjnych czy politycznych a także, by nie robić zbyt osobistych wycieczek. W żadnym wypadku nie marudź przy stole, nie krytykuj wystroju czy stanu mieszkania. W dobrym tonie jest też nie przechwalać się za bardzo, lecz prowadzić miłe i serdeczne rozmowy. Spróbuj każdego dania i pochwal je, nie komentuj, gdy coś smakuje nie tak, jak powinno. Po wszystkim podziękuj pięknie gospodarzom i zaproponuj rewizytę.
Świąteczny savoir vivre a życzenia
Wiadomo, że kolacja wigilijna zaczyna się o dzielenia opłatkiem i życzeń. Zainicjować to powinien najstarszy z gospodarzy. Podczas składania życzeń postarajmy się, żeby nie były stereotypowe i dla wszystkich takie same. Powiedzmy każdemu coś, co sprawi, że będzie mu miło i co będzie świadczyło o tym, że dobrze tę osobę znamy. Należy jednak unikać życzeń, które mogłyby być odebrane jako uszczypliwości. Nie życzymy więc nikomu zrzucenia zbędnych kilogramów, żeby się wreszcie ustatkował, nie należy też życzyć sobie „wnuków” bo to nietaktowne.
Prezenty
Na tę chwilę czekają zwłaszcza dzieci – po kolacji odbywa się wręczanie prezentów. Ale najpierw trzeba je kupić. Postaraj się, aby podarunki miały charakter indywidualny a już na pewno unikaj sytuacji, w której trzy osoby dostaną ten sam prezent, bo trzeci był gratis. Upominki nie powinny być zbyt drogie, by nie wprowadzać nikogo w zakłopotanie. Świąteczny savoir vivre wymaga, by nie komentować prezentów i nie wyliczać, ile co kosztowało. Nie wypada się nawet przyznać, że to my podarowaliśmy komuś daną rzecz. Z każdego prezentu wypada się wyraźnie ucieszyć.
ZOBACZ TEŻ: