Orzechowiec kojarzy się nam ze świętami, ale i z ciastem, które wymaga dużo pracy. Wcale nie musi tak być – sprawdź najprostszy przepis na orzechowiec.
Orzechowiec nie tylko na święta
Orzechowiec kojarzy nam się ze świętami, ponieważ zimą trudno o świeże owoce do ciast, a orzechy są jeszcze dostępne po jesiennych zbiorach. Generalnie ciasto jest uważane za zimowe, a jego zapach świetnie się wkomponuje w klimat Świąt Bożego Narodzenia. Orzechy na to ciasto nie muszą być wyłuskane w całości, powinny być rozdrobnione, jest więc to sposób na zagospodarowanie tych orzechów, których nie udało nam się idealnie wyłuskać. Nasz przepis jest bardzo prosty i idealnie się sprawdzi u tych, którzy nie mają czasu na wielkie przygotowania do świąt. Ciasto jest na tyle łatwe, że uda się z pewnością nawet tym mniej wprawionym kucharzom.
Składniki
Aby upiec aromatyczny orzechowiec według naszego przepisu przygotuj następujące składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklankę oleju
- szklankę jogurtu
- 3 jajka
- szklankę cukru
- szklankę rozdrobnionych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- puszka masy krówkowej lub polewa czekoladowa
Przepis na szybki orzechowiec
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, wbij do niej jajka, olej, jogurt i orzechy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ale nie miksuj ich. Kiedy masa będzie jednolita, wylej ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie na blaszce. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto możesz polać rozpuszczoną masą krówkową lub polewą czekoladową. Wierzch posyp orzechami włoskimi.
ZOBACZ TEŻ: