Młoda kapusta w sezonie jest dość tania i świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu. Surówka z młodej kapusty to przepis na zdrowy obiad – sprawdź koniecznie
Młoda kapusta to samo zdrowie
Lekarze twierdzą, że garść kapusty powinno się jeść nawet pięć razy w tygodniu. Ma ona właściwości detoksykacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jest witaminową bombą, zawiera kwas foliowy i rutynę. Działa bardzo dobrze na skórę, włosy i paznokcie. Ma również właściwości antybakteryjne i antywirusowe a sok z kapusty jest wykorzystywany w medycynie nie tylko ludowej. Dlatego surówka z młodej kapusty może być śmiało uznana z bardzo zdrowy dodatek do obiadu tym bardziej, że jest niskokaloryczna.
Składniki
Przygotuj:
- główkę młodej kapusty
- dwie marchewki
- pęczek koperku
- młodą cebulę (opcjonalnie)
- 3 łyżki oliwy
- sok z cytryny (dwie łyżki)
- pęczek koperku
- cukier, sól, pieprz
Surówka z młodej kapusty – przepis
Kapustę obierz z wierzchnich, brzydkich liści, umyj i drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Jeśli dorzucasz do sałatki cebulę, drobno ją poszatkuj. Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i cukrem, po czym dodaj oliwę i sok z cytryny i poszatkowany koperek a wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Odstaw na dwie godziny, aby surówka się „Przegryzła”. Tę surówkę można też podawać w wersji z majonezem, w której oliwę zastępujemy majonezem.
Do czego surówka z młodej kapusty?
Surówka z młodej kapusty świetnie się nadaje jako dodatek do dań z ryb i mięs, również z grilla. Jest łatwa do zrobienia więc możesz ją zrobić kilka godzin przed przyjęciem grillowym i odstawić, aby nabrała charakteru. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]