Dziś zupa migdałowa rzadko gości na świątecznym stole, ale warto spróbować ją ugotować. Przepis jest dość prosty, więc ugotowanie jej nie zajmuje dużo czasu i co istotne – tę wigilijną zupę chętnie jedzą dzieci.
Sto kilkadziesiąt lat temu migdały, tak jak inne bakalie, były w Polsce rarytasem dostępnym w sklepach kolonialnych, stąd potrawy z nich przyrządzano jedynie od święta. Zupa migdałowa serwowana była na Wigilię i przepadały za nią nie tylko dzieci. Poniższy przepis na wigilijną zupę migdałową został zaczerpnięty z XIX-wiecznej „Kucharki szlacheckiej” autorstwa Marii Marciszewskiej. Jest to zupa migdałowa zagęszczana ryżem, podawana z rodzynkami i cynamonem. Oryginalną recepturę (poniżej skan przepisu z książki) zmodyfikowano, zamieniając funty na gramy, moździerz na blender i dodano też orientacyjne ilości składników, których autorka „Kucharki szlacheckiej” nie precyzuje.

Wigilijna zupa migdałowa – składniki na 12 osób
- 400 g migdałów,
- 200 g białego ryżu (np. jaśminowy),
- 2,5 l mleka (oryginalny przepis nie podaje dokładnej ilości, ale taka ilość będzie odpowiednia),
- ok. 5 łyżek cukru do osłodzenia mleka (wg smaku – oryginalny przepis nie podaje dokładnej ilości),
- ok. 100 g rodzynek (ilość dowolna wg upodobań– oryginalny przepis nie podaje dokładnej ilości).
Sposób przyrządzenia – krok po kroku
- Migdały sparzyć i obrać ze skórki.
- Zagotować mleko z cukrem.
- Ugotować ryż.
- Obrane migdały blendujemy, dodając trochę mleka, żeby ułatwić sobie pracę.
- Do zblendowanych migdałów dodajemy 6 łyżek ugotowanego ryżu i blendujemy na gładko, ew. dolewając trochę mleka.
- Zblendowaną masę łączymy z resztą mleka, powtórnie blendujemy na gładko. Przelewamy do garnka, dodajemy resztę ryżu, podgrzewamy mocno, ale nie gotujemy. Próbujemy, jeśli trzeba – dosładzamy i dodajemy cynamon do smaku.
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i wsypujemy na dno wazy lub talerzy. Zalewamy je gorącą zupą – Zupa migdałowa jest gotowa i możemy ją podawać.
Co warto wiedzieć o gotowaniu zupy migdałowej
Czy migdały muszą być obrane ze skórki?
Teoretycznie nie - ale zupa będzie miała brązowy kolor i może nie udać się nam idealnie jej zblendować.
Czy zamiast mleka krowiego można dodac mleka migdałowego lub innego roślinnego?
Tak, może być dowolne mleko roślinne. Zresztą w wersji "całkiem postnej" zamiast mleka używano wody.
Czy zamiast cukru można użyć ksylitolu?
Tak - zamiast 5 łyżek cukru można dodać 5 łyżek ksylitolu lub ok. 6 łyżek erytrolu, lecz najlepiej dodawać go do smaku, próbując.
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]