Latem szukamy lekkich i szybkich dań, które nie wymagają długiego pieczenia czy gotowania. Spring rolls z kurczakiem spełniają wszystkie te potrzeby – sprawdź koniecznie nasz przepis!
Spring rolls – co to jest?
To danie kuchni azjatyckiej – takie sajgonki, tylko bez smażenia. Mogą być całkowicie wegańskie z zawartością jedynie warzyw, ale też mogą zawierać kurczaka bądź krewetki. Smaku nadają im wyraziste sosy, w których macza się zjadane spring rolls. Są świeże, zdrowe i pożywne i idealnie nadają się na szybki obiad w upalne dni.
Składniki
Zanim przystąpisz do robienia spring rolls przygotuj:
- papier ryżowy (20 arkuszy)
- filet z piersi kurczaka ( ok 200 gr. na 12 spring rolls)
- 2 ogórki
- paprykę
- marchewkę
Do spring rolls możesz użyć gotowego sosu np. słodkiego lub pikantnego chili, ale możesz też samodzielnie zrobić pyszny sos orzechowy. Przygotuj:
- łyżka masła orzechowego
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka cukru, cukru trzcinowego lub miodu
- sok z wyciśniętej limonki lub cytryny
- opcjonalnie – papryczka chili
Przepis na spring rolls z kurczakiem
Pierś z kurczaka pokrój w paski, przypraw tak, jak lubisz i podsmaż na patelni, po czym odstaw do wystygnięcia. W czasie, gdy mięso będzie stygło, umyj i pokrój warzywa w słupki. Papier ryżowy zwilż wodą tak, aby stał się miękki. Na każdy arkusz papieru kładź porcję każdego z warzyw i kurczaka a następnie zawijaj wszystko w papier jak krokiety. Układaj je na talerzu tak, aby się ze sobą nie stykały. Składniki sosu wymieszaj o odstaw na kwadrans.
Jak podawać spring rolls?
Spring rolls podawaj na talerzu stawiając obok miseczkę z sosem. Jemy je rękoma, maczając w sosie. Kurczaka możesz zastąpić krewetkami lub w wersji wege – makaronem ryżowym. Smacznego!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.
ZOBACZ TEŻ: