Dzika róża to roślina, której owoce zawierają więcej witaminy C niż cytrusy, a to nie koniec jej zdrowotnych właściwości. Sprawdź, jak zrobić sok z dzikiej róży.
Właściwości dzikiej róży
Dzika róża to polskie superfood czyli zdrowe, nieprzetworzone jedzenie. Rośnie dziko w okolicach pól, łąk czy na obrzeżach lasów. Ponieważ zawiera bardzo duże ilości witaminy C, wykorzystywana była już w medycynie ludowej jako produkt na wzmocnienie odporności, jest również bardzo pomocna w leczeniu schorzeń reumatoidalnych. Oprócz tego owoce dzikiej róży zawierają wiele innych witamin, a także flawonoidy, garbniki, karotenoidy i pektyny. Dlatego sok z dzikiej róży uznawany jest za leczniczy od ponad 2000 lat, a owoce tej rośliny wykorzystuje także kosmetologia.
Kiedy zbierać owoce na sok z dzikiej róży?
Owoce dzikiej róży najlepiej zbieraj we wrześniu lub w październiku, wtedy są już wystarczająco dojrzałe i mają najwięcej witaminy C. Jeśli chcesz zrobić z nich sok, to musisz je zebrać przed pierwszymi przymrozkami, potem nadają się już tylko na nalewkę.
Przepis na sok z dzikiej róży
Przygotuj:
- 2 kg owoców dzikiej róży
- 2 litry wrzącej wody
- 5 g kwasku cytrynowego
- 50 dag cukru
Owoce umyj, zalej litrem wrzącej wody a następnie gotuj około kwadransa. Po tym czasie odlej wodę z owoców do rondelka, a owoce ponownie zalej litrem wody, tym razem z kwaskiem cytrynowym i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie odcedź owoce, zmieszaj oba soki razem, dodaj cukru i przelej od razu do czystych butelek. Pasteryzuj przez kwadrans w temperaturze 90 stopni. Tak przyrządzony sok możesz przechowywać w spiżarni lub piwnicy przez całą zimę.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 80 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.
ZOBACZ TEŻ:
1 komentarz
[…] Kuchnia […]