Słodkie przysmaki na Sylwestra. Przepis na pralinki z mascarpone - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Słodkie przysmaki na Sylwestra. Przepis na pralinki z mascarpone

Słodkie przysmaki na Sylwestra. Przepis na pralinki z mascarpone

Chyba większość z nas uwielbia słodkości. Dla łasuchów mamy przepis na pralinki z mascarpone, które się świetnie sprawdzą także w Sylwestra. A ten już lada chwila!

Nowy, 2024 rok puka już do naszych drzwi. Osoby, które organizują imprezy sylwestrowe w swoich domach, zastanawiają się, jakie dania i przekąski przygotować dla swoich gości. Mamy dla Was propozycję. Oto przepis na pralinki z mascarpone!

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Praliny, czy też pralinki, wywodzą się z XVII-wiecznej Francji. Podobno jako pierwszy przygotował je kucharz marszałka Césaraa de Choiseul du Plessis-Praslina. Stąd też wzięła się nazwa (fr. pralinés) tych czekoladowych kuleczek nadziewanych kremową masą lub orzechami.

Tak jak wszystko, pralinki najlepiej będą nam smakowały, jeśli przyrządzimy je sami w domu. Na szczęście nie jest to wcale trudne ani czasochłonne. Wręcz przeciwnie! Z kolei same pralinki są naprawdę smakowite i idealne nadają się na słodkie przekąski na Sylwestra.

Zobacz także: Przepis na roladę szpinakową z łososiem. Zachwyci całą rodzinę!

Przepis na pralinki z mascarpone: składniki

Do przygotowania ok. 20 pralinek potrzebujemy następujących składników:

  • 270 g serka mascarpone;
  • 270 g delikatnie gorzkiej czekolady (ok. 50 proc.);
  • 200 g ciemnej gorzkiej lub deserowej czekolady do obtoczenia;
  • 4 łyżek masła.

Zobacz także: Przepis na sylwestrową przekąskę jak z restauracji! Najszybciej znika ze stołu

Sposób przygotowania słodkich sylwestrowych przekąsek

  1. Serek dokładnie ubijamy w misce mikserem przez kilkanaście sekund.
  1. Roztapiamy 270 g czekolady gorzkiej w wodnej kąpieli, a następnie ją delikatnie ostudzamy.
  1. Łączymy oba składniki i mieszamy łyżką aż powstanie z nich jednolita masa. Umieszczamy ją na godzinę w lodówce.
  1. Nabieramy łyżeczką masę i lepimy z niej kulki, które kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, a następnie znowu wkładamy do lodówki na godzinę.
  1. Roztapiamy 200 g ciemnej czekolady połączonej z masłem, a następnie maczamy w tym wyjęte z lodówki kulki.
  1. Pralinki ponownie układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła. 
  1. Gotowe! Smacznego!

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl! 

Autor:

Zobacz więcej >