To pyszna i co najważniejsze szybka i prosta przekąska, która sprawdzi się na domówce. Sprawdź nasz przepis na śliwki w boczku z piekarnika.
Śliwki w boczku – szybka przekąska
Zrobisz je szybko zarówno i siebie w domu jako przekąskę na przyjęcie, ale możesz też upiec je u kogoś. Śliwki w boczku z piekarnika zawsze się udadzą, nie wymagają wiele czasu ani składników, a wyjdą z pewnością pyszne i aromatyczne. Można je spożywać na ciepło i na zimno. Pięknie prezentują się położone na drewnianej desce.
Składniki
Aby upiec śliwki w boczku potrzebujesz:
- 20 suszonych śliwek bez pestek
- 20 plastrów surowego wędzonego boczku
- 20 wykałaczek
- opcjonalnie – 20 orzechów lub migdałów
Przepis na śliwki w boczku z piekarnika
Każdą śliwkę owiń plastrem boczku i przebij wykałaczką tak, aby wszystko ładnie się trzymało. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na nim śliwki owinięte w boczek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz w nim śliwki około 12 – 15 minut tak, aby boczek się zarumienił. Jeśli chcesz zrobić wersję z migdałami lub migdałami, zanim owiniesz śliwki boczkiem natnij każdą i włóż do niej orzech lub migdał. Śliwki w boczku są pyszne same, ale możesz podać do nich musztardę lub sos BBQ. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: