Śledzie po cygańsku zasmakują nawet tym, którzy nie przepadają za przekąskami rybnymi. Wszystko dzięki przepisowi na smakowitą zalewę z sosu pomidorowego.
Śledzie po cygańsku – przekąska idealna
Imprezy, nie tylko te sylwestrowe charakteryzują się tym, że nie brak na nim napojów wysokoprocentowych. A nic tak do nich nie pasuje jak tradycyjny śledzik – wszyscy wszak wiemy, że „rybka lubi pływać”. Przepis na śledzie po cygańsku zaskoczy nawet tych, którzy nie przepadają za matjasami. Tajemnica tej potrawy tkwi w gęstym, aromatycznym sosie pomidorowym. Ważna rada – ta potrawa smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki dokładnie się przegryzą.
Składniki
Aby zrobić pyszne śledzie po cygańsku, przygotuj:
- pół kilograma śledzi typu matjas
- 2 duże cebule
- 3 ogórki konserwowe
- 4 łyżki oleju lub oliwy
Składniki na sos:
- pół szklanki wody
- 150 g ketchupu
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki octu
- 1,5 łyżki oleju
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- pieprz, sól, papryka do smaku
Przepis na śledzie po cygańsku
Śledzie opłucz i zalej wodą na co najmniej 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. W tym czasie przygotuj sos. Wszystkie jego składniki wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Ogórki zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Tak podsmażoną cebulę razem z ogórkami dodaj do sosu. Wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym filety, a następnie pokrój je na kawałki, takie na jeden kęs. Wymieszaj śledzie z ostudzonym sosem i odstaw na dobę do lodówki. Podawaj jako przystawkę lub przekąskę imprezową. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ: