W domu często wykorzystujemy jajka, po których zostają nam skorupki. Nie wyrzucajmy ich, bo mają wiele wapnia i mogą nam się przydać. Sprawdź, jak wykorzystać je w domu i ogrodzie
Skorupki od jajek – właściwości.
Skorupki stanowią około 10% całego jajka. Mają właściwości wybielające i ścierające. Zawierają dużo wapnia, żelaza, cynku i fluoru. Jednym z ich składników jest keratyna ta sama, która buduje nasze włosy. Szkoda więc byłoby takie dobro wyrzucać na śmietnik.
Skorupki do jajek w ogrodzie
Są świetnym nawozem doniczkowym i ogrodowym. Można po prostu je pokruszyć i posypać nimi grządki, można dorzucać je do kompostu. Wrzucone do wody i pozostawione na kilka wzbogacą ją w drogocenne składniki. Tą wodą podlewamy potem rośliny. Można do tego wykorzystać również ostudzoną wodę z ugotowanych jajek. Taka woda świetnie wzbogaca pH gleby. Rozsypane wokół roślin będą stanowiły zaporę dla ślimaków.
Skorupki w kuchni.
Sproszkowane skorupki świetnie nadadzą się do udrażniania zlewy. Wsypujemy je do odpływu i zalewamy dużą ilością wrzącej wody. Sproszkowane skorupki sprawdzą się też przy szorowaniu zlewu. Proszek dodany do kawy sprawi, że będzie ona miała mniej szkodliwy dla żołądka odczyn.
Jako lekarstwo
Skorupki świetnie zadziałają jeśli nasz pies ma biegunkę, wystarczy zetrzeć je na proszek i dosypać do karmy. Jeśli taki proszek rozpuścimy w occie jabłkowym to otrzymamy miksturę do smarowania podrażnionej skóry dłoni lub na bolące stawy. Jeśli same skorupki będziemy gotować przez kwadrans we wrzącej wodzie lub wrzucimy do piekarnika a potem zmielimy, mamy gotowy suplement wzmacniający kości. Taki proszek można dodawać do potraw. Wzbogaci też dietę ptaków które mamy w domu lub które dokarmiamy.
Właściwości wybielające…
Bez względu na kolor skorupki pomogą wybielić na przykład firany. Sproszkowane wrzucamy do szczelnego worka i do bębna pralki a potem nastawiamy pranie. Firany zyskają nowy blask.
ZOBACZ TEŻ:
2 komentarze
[…] Porady […]
[…] Porady […]