Latem jest tyle pomidorów, że czasem nie nadążamy z ich jedzeniem. Wyjściem może być sałatka z zielonych pomidorów w słoiku – świetny przepis na zimę.
Bywa tak, że lato się kończy a twoje pomidory na działce wciąż nie dojrzały. Można je zerwać i czekać, aż dojrzeją w ciemnym pomieszczeniu, ale dobrym i pysznym pomysłem jest również sałatka z zielonych pomidorów, którą możesz zaprawić w słoikach i schować na zimę. Po sezonie tego rodzaju przetwory okazują się zbawieniem.
Sałatka z zielonych pomidorów – składniki
Zaletą tej sałatki jest to, że do jej przygotowania wcale nie potrzeba wielu składników. Przygotuj:
- kilogram zielonych pomidorów
- 3 cebule
- łyżkę soli
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki octu
- 2 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- przyprawy: ziele angielskie, gorczyca, pieprz w ziarnkach, liście laurowe
Sałatka z zielonych pomidorów – przepis
Pomidory umyj i pokrój w plastry o grubość maksymalnie pół centymetra, choć mogą być cieńsze. Wrzuć do miski, zasyp łyżką soli, wymieszaj i zostaw na 12 godzin. Następnie odlej sok z pomidorów, obierz i pokrój cebulę w piórka, przelej gorącą wodą i dodaj do pomidorów, po czym wymieszaj. Przygotuj umyte i suche słoiki – około 5 słoiczków o objętości 300 – 350 ml, do każdego wrzuć pół łyżeczki gorczycy, 3 ziarnka pieprzu, ziarnko ziela angielskiego i listek laurowy. Następnie nałóż do słoików pomidory wymieszane z cebulą i zalej wrzącą zalewą, w której wmieszaj wodę z octem, cukrem i olejem. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez kwadrans.
Do czego sałatka?
Sałatka z zielonych pomidorów w smaku wychodzi słodko – kwaśna. Jeśli wolisz mniej słodkie zaprawy – dodaj mniej cukru. Podawaj do mięs, jako dodatek do obiadu, nadaje się również jako dodatek do obiadów czy burgerów.
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 90 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.
ZOBACZ TEŻ: