Sałatka z arbuzem i fetą - szybki przepis
Strona główna » Sałatka z arbuzem i fetą – szybki przepis

Sałatka z arbuzem i fetą – szybki przepis

Arbuz jest słodkim i pysznym owocem, ale sałatka z nim wcale nie musi być „na słodko”. Sprawdź nasz przepis na sałatkę z arbuzem i fetą.

Arbuz – król lata

Latem pojawiają się arbuzy i wtedy warto z tego korzystać. Mimo swojej słodyczy arbuzy są niskokaloryczne, a w dodatku posiadają sporo błonnika, który wspomaga odchudzanie. Mają też dużo witaminy A, E, oraz tak cennych witamin z grupy B. Tę paletę uzupełniają minerały – żelazo, magnez, cynk i potas. Arbuz zawiera też likopen, który ma właściwości przeciwutleniające i wspiera nasz układ odpornościowy. W związku z dużą zawartością wody, schłodzony arbuz może być pysznym orzeźwieniem w upalne dni.

Sałatka z arbuzem i fetą – składniki

Przygotuj:

  • pół kilograma arbuza
  • 50 gr sera typu feta
  • świeża mięta lub kolendra
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżkę miodu
  • pieprz
  • opcjonalnie: pół garści obranych pistacji, innych orzechów lub nasion np słonecznika czy dyni
  • opcjonalnie: czarne oliwki

Sałatka z arbuzem i fetą – przepis

Arbuza oddziel od skórki, wyjmij pestki i pokrój w kostkę, ser feta również pokrój w kosteczki, wymieszaj oba składniki. Orzechy posiekaj, a jeśli używasz nasion – podpraż je na patelni. Z miodu i soku z cytryny przygotuj sos. Polej nim wymieszane składniki, posyp nasionami oraz poszatkowaną kolendrą lub miętą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 50 tys. złotych! Kliknij i sprawdź

ZOBACZ TEŻ:

Zobacz więcej >