Rzodkiewka to nowalijka, która od razu kojarzy nam się z twarożkiem i kanapkami. Sprawdź inne przepisy na jej przyrządzenie.
Rzodkiewka to samo dobro
Warzywo znali już starożytni Egipcjanie. Nie dość, że jest ono smaczne to jeszcze przejawia właściwości lecznicze. Rzodkiewka jest składnikiem wielu leków na układ pokarmowy, gdyż pobudza wydzielanie żółci, a także zabija bakterie, w tym te odporne na antybiotyki. Działa też wykrztuśnie a nalewki z rzodkiewki pomagają walczyć z łupieżem. Chińczycy wykorzystywali ją do produkowania tuszu.
Zupa z liści rzodkiewki
Na maśle szklimy cebulę i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki., a następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków. W tym czasie dokładnie myjemy liście rzodkiewki i oddzielamy je od łodyg. Liście wrzucamy do wywaru, który blendujemy ze śmietaną, doprawiamy do smaku. Taka zupa będzie nieco ostra, doskonale sprawdzi się z grzankami.
Smażona rzodkiewka
Rzodkiewkę kroimy w plastry, młodą cebulę i szczypiorek drobno szatkujemy. Całość wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem, dodajemy soli i pieprzu i dusimy około 10 minut. Będzie to świetny dodatek do obiadu, a w wersji na śniadanie może udawać bez jajeczną jajecznicę.
Chłodnik
Ogórka obieramy i wydrążamy z nasion, następnie razem z rzodkiewką ścieramy na tarce. Jeśli chcemy, by chłodnik był bardziej sycący – dodajemy śmietanę, jeśli nie – zalewamy całość kefirem. Dosypujemy drobno posiekanego szczypiorku i koperku, doprawiamy do smaku i wsadzamy na godzinę do lodówki. Taki chłodnik to zbawienie w upalne dni.
Pieczona rzodkiewka
Rzodkiewki kroimy na pół, wymieszamy z małą ilością oliwy z oliwek a następnie posypujemy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wsadzamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na pół godziny. Pieczone warzywo straci swój ostry smak i stanie się wręcz słodkie więc na pewno zasmakuje dzieciom.
Zielone pesto
Umyte i wysuszone liście rzodkiewki blendujemy z oliwą z oliwek, czosnkiem, orzechami włoskimi i tartym parmezanem. Miksujemy całość na masę i mamy pesto świetne do makaronu lub kanapek. To doskonały sposób na wykorzystanie liści tej nowalijki, które często wyrzucamy.
ZOBACZ TEŻ:
1 komentarz
[…] Kuchnia […]