Nie wszyscy przepadają za zupą z ryb, gdyż często wydaje się ona zbyt mdła. Ale nie musi tak być – rozwiązaniem jest pikantna zupa rybna.
Pikantna zupa rybna
Przeciwieństwem zwykłej, lekko mdławej zupy rybnej jest jej wersja pikantna. Pełna warzyw, o wyrazistym smaku powinna się spodobać tym osobom, które preferują zdecydowane smaki w kuchni. Jest zdrowa, sycąca i rozgrzewająca, czyli z powodzeniem może stanowić cały obiad. Można ją ugotować z jakiegokolwiek gatunku ryb, lub wymieszać różne – ważne, aby ryby były bez ości, czyli filetowane.
Składniki:
Przygotuj:
- 20 dag ryb bez ości – mogą być różne rodzaje
- 1 łyżka masła lub smalcu
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1 paprykę czerwoną
- cebulę
- 2 ziemniaki
- por
- natka pietruszki
- przyprawy: łyżka papryki wędzonej, pół łyżeczki chilli, łyżka suszonego tymianku, liść laurowy, sól pieprz
Pikantna zupa rybna – przepis
Umyj i poszatkuj warzywa. Na dnie garnka rozpuść masło, zeszklij na nim najpierw cebulę, po czym dodaj i podsmaż resztę warzyw oraz przyprawy. Smaż 5 minut, potem zalej wszystko wrzątkiem i gotuj dalej, aż warzywa zmiękną. Ryby pokrój na kawałki i dorzuć do zupy a następnie gotuj wszystko jeszcze jakieś 10 – 15 minut. Zupę podawaj na gorąco, z pieczywem i posypaną natką pietruszki. Smacznego!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 50 tys. złotych! Kliknij i sprawdź
ZOBACZ TEŻ:
Dodaj komentarz