Racuchy z jabłkami to przepyszne danie wielozadaniowe. Można je podać na deser, obiad i kolację. Zobacz, jak je zrobić.
Racuchy to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Nic jednak dziwnego. Są bardzo proste w przygotowaniu, nie potrzeba do nich wielu składników i – w przeciwieństwie do placków ziemniaczanych – smakują każdemu.
Choć podaje się je na słodko, w niektórych domach jadane są na obiad albo kolację. Racuchy usmażone przez babcię to wspomnienie, które jest wspólne dla wielu z nas. A do tego jeszcze świeża śmietana, kompot i wakacje… Istny raj!
Racuchy z jabłkami – jak zrobić?
Lubimy Państwu proponować proste i szybkie przepisy. Po co spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, jeśli zamiast tego można spędzić czas z rodziną, a przy okazji zajadać się pysznościami. Dlatego właśnie racuchy z jabłkami sprawdzą się idealnie. Są banalnie proste do przygotowania, a efekt zadowoli największego niejadka.
Składniki:
- 2 jabłka (najlepiej kwaśne)
- ¾ szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
- olej roślinny do smażenia
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie: dżem, powidła, kwaśna śmietana
Jak zrobić:
- Mąkę przesiej do sporego naczynia. Dodaj cukier wanilinowy, cukier puder, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Wymieszaj.
- Następnie dodaj mleko i jajko. Zmiksuj na małych obrotach, tak żeby nie było grudek.
- Obierz jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Włóż jabłka do ciasta i dokładnie wymieszaj.
- Porządnie rozgrzej olej na patelni. Ciasto nakładaj na patelnię łyżką (1 łyżka = 1 racuch).
- Smaż jedną stronę przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Następnie przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie.
- Po usmażeniu posyp racuchy z jabłkami cukrem pudrem. Możesz je podawać na gorąco i na zimno.
- Opcjonalnie: placuszki będą też świetnie smakować z dodatkiem dżemu, powideł lub gęstej, kwaśnej śmietany z cukrem.
Smacznego!
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Zobacz inne nasze przepisy:
Dodaj komentarz