Racuchy z jabłkami [PROSTY PRZEPIS] - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Racuchy z jabłkami [PROSTY PRZEPIS]

Racuchy z jabłkami [PROSTY PRZEPIS]

Racuchy z jabłkami to przepyszne danie wielozadaniowe. Można je podać na deser, obiad i kolację. Zobacz, jak je zrobić.

Racuchy to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Nic jednak dziwnego. Są bardzo proste w przygotowaniu, nie potrzeba do nich wielu składników i – w przeciwieństwie do placków ziemniaczanych – smakują każdemu.

Choć podaje się je na słodko, w niektórych domach jadane są na obiad albo kolację. Racuchy usmażone przez babcię to wspomnienie, które jest wspólne dla wielu z nas. A do tego jeszcze świeża śmietana, kompot i wakacje… Istny raj!

Racuchy z jabłkami – jak zrobić?

Lubimy Państwu proponować proste i szybkie przepisy. Po co spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, jeśli zamiast tego można spędzić czas z rodziną, a przy okazji zajadać się pysznościami. Dlatego właśnie racuchy z jabłkami sprawdzą się idealnie. Są banalnie proste do przygotowania, a efekt zadowoli największego niejadka.

Składniki:

  • 2 jabłka (najlepiej kwaśne)
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu
  • olej roślinny do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie: dżem, powidła, kwaśna śmietana

Jak zrobić:

  • Mąkę przesiej do sporego naczynia. Dodaj cukier wanilinowy, cukier puder, sodę oczyszczoną oraz cynamon. Wymieszaj.
  • Następnie dodaj mleko i jajko. Zmiksuj na małych obrotach, tak żeby nie było grudek.
  • Obierz jabłka, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Włóż jabłka do ciasta i dokładnie wymieszaj.
  • Porządnie rozgrzej olej na patelni. Ciasto nakładaj na patelnię łyżką (1 łyżka = 1 racuch). 
  • Smaż jedną stronę przez około 1,5 minuty na złoty kolor. Następnie przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie.
  • Po usmażeniu posyp racuchy z jabłkami cukrem pudrem. Możesz je podawać na gorąco i na zimno. 
  • Opcjonalnie: placuszki będą też świetnie smakować z dodatkiem dżemu, powideł lub gęstej, kwaśnej śmietany z cukrem.

Smacznego!

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Zobacz inne nasze przepisy:

Tagi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >