Jest idealny do naleśników, szarlotek czy do ryżu. Sprawdź nasz przepis na mus jabłkowy i zrób przetwory na zimę.
Mus jabłkowy – witaminy zaklęte w słoiku
Jabłka to bez wątpienia najpopularniejsze owoce w Polsce. Rosną u nas wyjątkowo dorodne i pyszne w niezliczonych odmianach i kolorach. Są łatwostrawne, niskokaloryczne, sycące i bardzo zdrowe. Są dobrym źródłem błonnika i witaminy C. Zawierają również cenne dla zdrowia polifenole. Zjedzenie jednego jabłka zapewnia 14 proc. zalecanego dziennego spożycia (RDI) witaminy C, 6 proc. potasu, 5 proc. witaminy K, a także 2-4 proc. RDI dla manganu, miedzi i witamin A, E, B1, B2 i B6. Wprawdzie są z nami przez cały rok, ale jeśli wyjątkowo obrodziły nam na ogródki i nie chcemy ich wyrzucać – przepis na mus jabłkowy może nas uratować, a przy okazji zaopatrzymy się w przetwory na zimę.
Składniki
By zrobić na zimę mus jabłkowy, wystarczy, że przygotujesz:
- 2 kg jabłek
- sok z połówki cytryny
- 1/3 szklanki wody
- 40 dag cukru (może być mniej, próbuj mus w trakcie robienia i kieruj się własnym smakiem)
- opcjonalnie – 2 łyżeczki startego cynamonu
Przepis na mus jabłkowy
Obrane jabłka pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, polej sokiem z cytryny, zalej wodą i gotuj do miękkości, aż jabłka się rozpadną a woda wyparuje. Następnie zblenduj je dodając cukier i cynamon na gładką masę, którą zostaw do przestygnięcia. Przełóż mus do wyparzonych słoików, mocno zakręć i pasteryzuj przez 20 minut. Po pasteryzacji ustaw słoiki do góry dnem i pozwól im tak ostygnąć. Uwaga – do musu wybieraj mniejsze i większe słoiki. Jeśli będziesz robić naleśniki – wystarczy mniejszy słoik, ale do pieczenia ciasta przyda się większy.
ZOBACZ TEŻ:
Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź