Za czasów PRL – u przygotowanie posiłku dla całej rodziny było nie lada wyzwaniem. Musiało być smacznie, tanio i… możliwie bez mięsa. Sprawdź przepis z PRL – u na smażony chleb.
Smażony chleb, czyli jedzenia się nie wyrzuca
W czasach PRL- u panie domu na pewno zadowoliłyby każdego zwolennika filozofii zero waste, choć pewnie zrobiłyby to nieświadomie. Pensje były niewielkie, w sklepach pustki, więc każda gospodyni starała się wykorzystać wszystko to, co dziś pewnie poszłoby na śmietnik. Na przykład nie pierwszej świeżości chleb – można go wyrzucić, ale przecież można też z niego zrobić pyszny chleb smażony, który rodzina chętnie spałaszuje na śniadanie, kolację lub deser.
Składniki
Przygotuj:
- chleb – nie musi być świeży
- jajko
- mleko
- olej do smażenia
Smażony chleb – przepis
Chleb pokrój na kromki. Jajko rozbełtaj z odrobiną mleka, dodaj szczyptę soli i rozbełtaj. Maczaj chleb w jajku i mleku i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż chleb się zarumieni. Chleb powinien być chrupki na zewnątrz i miękki w środku. Podawaj z cukrem lub z dżemem. Smacznego!
Szukasz piosenek z czasów PRL-u? Znajdziesz je w Radiu Pogoda.
ZOBACZ TEŻ: